Bara att komma ned i Pernilla Svantessons lilla oas i källaren i Katrineholm gör att hjärtat slår långsammare och du kommer in i en annan andning.
Men att tända ljus och sprida goda dofter runt rummet behövs inte alls för att yoga.
– Har du hållit på ett tag kan du rulla ut din matta i full rusningstrafik i ditt hem med barn, hundar och allt. Det gäller bara att skapa sin yogiska bubbla, säger Pernilla och fortsätter.
– Det kan räcka att man blundar och fokusera på sitt andetag. Det är upp till dig vad som krävs för att du ska bli närvarande. Men för de flesta av oss så behöver vi som sagt träna. För det vi övar på blir vi ju bra på.
Pernilla har sedan några år tillbaka en egen firma, Hälsokompassen, i Katrineholm där hon bland annat lär ut yoga.
– Jag började själv med yoga 2004. Då hade jag mycket omkring mig, mindre barn och så, så det blev naturligt att testa. Jag var nyfiken. Jag letade efter något som inte hade något med prestation att göra; avkoppling och avslappning.
Då fanns det inte så många yogaformer att testa i Katrineholm, utan hon började med satyanda yoga. Nu med egen firma har hon riktat in sig på viryjayoga och yingyoga.
– Viryayogan är en fysisk dynamisk yogaform där man jobbar med styrka, balans och rörlighet. Det inkluderar även avslappning, men du blir mer varm och svettig. Man använder sig av block och band så att alla kan göra det. Alla har ju olika förutsättningar vad gäller längden på armar och ben.
Virya är en svensk yogaform som är anpassad till den tid vi lever i berättar Pernilla. Yingyogan däremot kommer från Kina.
– Den har sin grund i kinesisk medicin. Istället för att med nålar stimulera kroppen placeras den i olika positioner. På så sätt stimuleras kroppen på liknande sätt som vid akupunktur.
Pernilla berättar att man med de olika positionerna vill komma åt bindväven och på så sätt skapa mer rörlighet och plats på insidan. Hon beskriver bindväven som en våtdräkt som omsluter dig och som ibland är flera nummer för liten på vissa ställen.
– Med yinyogan kan du skapa mer plats för muskler och större möjlighet. Det är som en långsam stretch brukar jag säga. Man kan vara kvar i samma position i flera minuter, ju mer avancerad man är desto längre är man kvar, säger hon.
Hon berättar att det inte behövs så stora förändringar på kroppspositionerna för att man ska kunna känna resultat. Det kan räcka med en vridning på en centimeter med huvudet eller bålen för att övningen ska träffa rätt. Så en viktig detalj är att vara närvarande för att inte missa något.
– Allt hänger ihop enligt den kinesiska medicin. Vissa positioner sägs påverka till exempel njurar eller hjärta. Men det är inget jag pratar om på mina klasser då det för en del blir lite för abstrakt. Men det är ofta mina kunder kommer fram efteråt faktiskt och säger att de blivit ledsna eller till exempel kissnödig. Inte alla men en del.
Pernilla har plockat ut fyra övningarna till tidningens läsare som hon tycker passar just nu – för alla som måste jobba hemma på grund av covid och för att man kanske är stressade. Trädet, Sfinxen som kan gå över till Kobran, halv brygga och den alltid försakade avslappningen är positioner man kan göra var för sig eller under ett litet träningspass.
– Jag erbjuder också massage här och jag ser att folk behöver stärka upp och hitta mer rörlighet.
Pernilla poängterar att yogan kombinerar två av de ingredienser många av oss lider brist på i dag – vila och rörelse.
– Yoga påminner oss om att långsamhet är värdefullt och att bli bättre på det vilsamma är viktigt. Det låter kanske galet, men i en vardag där prestation och att vara ”steget före” primeras behöver de flesta av oss faktiskt träna på att vara i nuet och att slappna av.
Pernilla visar de olika momenten och förklarar utförligt hur man ska göra (se tv-klippen).
– Och glöm inte att andas, många håller andan. Men sedan finns det många tankar om andningen inom yogan givetvis, att man ska andas in när man sträcker ut och andas ut när man tar sig ned till exempel. Men allt sådant kan komma senare. I början kan det vara nog så svårt att bara andas ibland.
Hittade du lugnet då när du började med yoga en gång i tiden?
– Både och. Samtidigt som jag hittade lugnet så fanns det en frustration och rädsla för att vara så stilla. Man är inte van vid det. Men det man övar på blir man ju bra på!