I slutet av december skrev vi att två spelare i en Eskilstunaförenings nuvarande trupp har dömts för ringa narkotikabrott. Den aktuella föreningen är Linden Hockey och nu kan vi avslöja att ytterligare två spelare från samma klubb nyligen har dömts för narkotikabrott. Den ena till ett halvårs fängelse för 18 fall. Han ska, utöver eget bruk, även vid något tillfälle ha överlåtit narkotika till annan person. Den andre spelaren döms till villkorlig dom och 100 timmars samhällstjänst. Om fängelse istället hade valts som påföljd i det senare fallet skulle det ha blivit tre månader.
– Jag har självklart mig själv att skylla för att ha hamnat i den här situationen men jag tycker klubben borde ta mer ansvar för sina spelare. Något snack eller utbildning om droger, alkohol och spel har det inte varit under mina år i Linden, säger en av spelarna.
I Lindens värdegrund är det nolltolerans mot droger och ordföranden Simon Persson säger att klubben vidtagit åtgärder, som utbildning och snack med spelarna, efter att de två första dömdes. Men kritiken mot att det inte varit någon utbildning i ämnet verkar stämma.
Spelare som vi pratat med säger att det inte har förekommit något förebyggande arbete när det gäller alkohol och droger. Är det lögn då?
– Nej, vi är i kontakt med RF Sisu kring de här grejerna för att ha deras hjälp till utbildning. Meningen var att vi skulle ha en utbildning men det har dragit ut på tiden och säsongen slutade ju i början av mars. Sen har vi ju vidtagit åtgärder vi ska göra inför kontrakteringen inför nästa säsong, säger Persson och fortsätter:
– Bland annat vill vi se polisregisterutdrag på spelarna innan vi kontrakterar dem. Då vet vi om de har någonting i registret och i så fall pratar vi med dem om de här grejerna. Vi kommer även att köra ytterligare utbildningar när issäsongen drar igång och sen gör vi lite andra aktiviteter också som jag inte vill gå in på ännu eftersom det inte är kommunicerat till våra medlemmar. Men vi tar det här jävligt allvarligt för det är ju ingenting som ska förekomma i vår verksamhet. Sen är problemet att vi inte vet vad spelarna gör.
Hur har ni hjälpt de nu dömda spelarna?
– De två första var ju domar för saker som hände för två respektive tre år sedan. Där har vi haft ett snack med killarna och försäkrat oss om att det inte varit något mer sedan dess, att det var vid det tillfället och inget mer. Sen har vi pratat med dem igen för att se att de mår bra, säger Simon Persson.
– När det kommer till de två andra är de inte aktuella för vidare spel hos oss och kontrakten har gått ut.
Har ni jobbat förebyggande med frågor kring alkohol och droger?
– Ja, det är klart vi har det och vi har satt in aktiviteter efter att de två första dömdes, säger Persson.
Utöver nolltoleransen i värdegrunden står det, enligt Simon Persson, klart och tydligt i spelarnas kontrakt vad som gäller för bland annat alkohol, droger, dopning och tobak.
– Så det är inget okänt för spelarna, det är också standardkontrakt från Svenska Ishockeyförbundet. Det har varit väldigt tydligt för alla spelare vad som gäller kring de här frågorna.
Utifrån sett är det anmärkningsvärt att fyra spelare från samma klubb och trupp döms för narkotikabrott. Har ni tagit tillräckligt med ansvar?
– Från att vi fått kännedom, vilket vi fick under hösten, om att det funnits narkotika i föreningen och med de åtgärder vi fört in tycker jag att vi tar ansvar för det hela och vi är inte färdiga. Det är bara ett halvår vi vetat om de här grejerna, innan visste vi ingenting. Vi tar det här på allvar.
De två senast dömda spelarna har köpt kokain av, och figurerat i samma rättegång som, en tidigare Eskilstunabo som nu dömts för grovt skyddande av brottsling i samband med ett mord i Västerås. Lindenspelarna ska dock inte varit inblandade i mordet och i åtminstone ena fallet ska domen, som inte vunnit laga kraft, överklagas.
Vad säger du om att de två senaste fallen har mordkopplingar?
– Jag vill inte ens kommentera det, vad de här spelarna har gjort för val kan inte jag uttala mig om och jag tycker det är en långsökt fråga, säger Simon Persson och fortsätter:
– Jag känner inte till några bakgrunder eller nånting kring de här fallen mer än att jag vet att de blivit dömda för att ha köpt och brukat droger. Tyvärr är det väl så att knarket har kopplingar till gängkriminalitet och i gängkriminaliteten är det tyvärr ett antal mord.
Kan du garantera att Linden är en drogfri miljö de kommande åren?
– Jag kan inte garantera eller ta ansvar för vad folk väljer att göra för val men det jag kan garantera är att vi gör allt vi kan för att vi ska ha en drogfri miljö med ett antal olika aktiviteter som vi redan fört in och är på gång att föra in, säger Simon Persson.
På RF Sisu Sörmland vill man inte säga något om det aktuella fallet med Linden.
– Jag kommenterar inte klubben som sådan eller det som hänt i föreningen. Det är ju en självklarhet för oss att i vår värdegrund betona vikten av att både träna och tävla på lika villkor och att inte på något sätt använda droger eller alkohol. Både generellt men i synnerhet i tävlings- och träningssammanhang. När man är medlem i en idrottsförening och deltar i föreningens verksamhet ska den vara helt drogfri, säger Jörgen Hedberg som är distriktsidrottschef för RF Sisu Sörmland.
Kan du säga om ni satt in några speciella insatser på Linden nu?
– Nej, jag vill inte kommentera hur vårt arbete sett ut den senaste tiden, säger Hedberg.
Tidningen har sökt alla de dömda spelarna.