Den Tysklandsbaserade landslagsryttaren har varit en given lagmedlem i flera av de senaste mästerskapen.

Den här gången var det långt från självklart att han skulle hoppa i EM som inleds med ondagens tidshoppning. Anledningen: segern i deltävlingen i Rolex grand slam i ´s-Hertogenbosch i mars ändrade von Eckermanns kursriktning för säsongen.

Eller snarare, segern öppnade för två olika alternativ: satsa vidare i Rolex-serien med tävlingarna i Aachen och Spruce Meadows eller sikta mot ännu ett mästerskap. Att göra rubbet var helt uteslutet.

Det var inte direkt som att välja mellan pest och kolera. Jag och Henrik (förbundskaptenen Ankarcrona) hade hela tiden en öppen dialog och vi vet sedan tidigare att det brukar lösa sig på något sätt, säger von Eckermann.

Lyssnade på signalerna

Det var svårt att fråga Mary Lou vad hon tyckte, men eftersom ingen känner henne bättre än von Eckermann lyssnade han noga på de signaler stoet skickade.

När jag vann i ´s-Hertogenbosch öppnade sig en dörr för vidare grand slam-tävlingar. Det är en otroligt stor grej som jag alltid sett fram emot att få göra, men i och med att jag bara har en häst på toppnivå var jag tvungen att välja.
Vad gör jag och vad gör jag inte för att bevara hästens välbefinnande?

Efter den sensationella lagsegern i Aachen kände den nuvarande världselvan att Mary Lou inte var bekväm på gräsunderlaget. Därför strök han sig från GP-tävlingen – och vips fick Sverige in sin näst högsta rankade ryttare i EM-laget.

Hoppar i sand i EM

Jag kände att hon fick jobba otroligt hårt för nollrundorna på gräsbanan i lagtävlingen. Det kändes som om hon inte trivdes. Många frågade om det var något fel på henne, men så var det inte. Hon trivdes helt enkelt inte.
Jag har varit med så länge att trycker man vidare i en sån situation händer det något. Kanske inte olycksmässigt direkt, men att hästen överanstränger sig och till slut smäller det, säger Henrik von Eckermann.

I Kranglise Bos avgörs EM på sandunderlag. Efter silvren i EM 2017 och VM 2018 ska mästerskapsmeriterna helst toppas med ett guld.

Vi har chansen, vi har ett fantastiskt lag, men det är långt dit. Jag tror att vinsterna vi tagit i år har gett oss en himla kraft. Samtidigt får man se upp. Det är en lång resa dit. Vi vet alla hur lätt en bom kan falla och så är vi inte med längre.

Femteplatsen i EM i Madrid 2011 är fortfarande Henrik von Eckermanns främsta insats individuellt i ett mästerskap.

TT: Den vill du förstås toppa?

Absolut. Vi får se hur det ser ut efter lagtävlingen på fredag. Jag försöker att inte tänka för mycket på det utan tar som vanligt en dag i taget.