Norsk dominans – Klæbo vann på hemmaplan

Johan Häggströms finalchanser försvann med en bruten stav. Till publikens stora glädje vann i stället hemmasonen Johannes Høsflot Klæbo sprinten i Trondheim.

Jag har drömt om det här sedan jag visste att vi skulle tävla här, säger Klæbo.

22 februari 2020 11:40

Johannes Høsflot Klæbo är född i Trondheim och gladde hemmapubliken genom att vinna sprinten som utgjorde Ski Tours femte etapp.

Det blev en helnorsk klang-och-jubeldag med fem norrmän i topp i resultatlistan och bara italienaren Federico Pellegrino som icke-norrman i finalen. Han kom sist. Pål Golberg och Erik Valnes tog övriga pallplatser.

"Var fantastiskt"

För Johannes Høsflot Klæbo var den tredje pallplatsen i rad i touren – han vann sprinten i Åre i tisdags och blev tvåa i torsdagens långlopp i Meråker – extra speciell.

Det var fantastiskt. Jag har drömt om det här sedan jag visste att vi skulle tävla här. Det är fantastiskt med så många åskådare här, säger Klæbo i segerintervjun med Internationella skidförbundet.

Johan Häggström hade en bra dag fram till semifinalen, då han föll och bröt staven.

Det blev trångt uppe i kurvan och plötsligt låg jag på backen och hade en trasig stav. Jag vet inte riktigt vad som hände. Det var sjukt segt, för det kändes så sjukt bra. Jag kände mig hur fräsch som helst, säger Johan Häggström till TT.

"Känns onödigt"

Häggström föll också i semifinalen i Faluns sprint för två helger sedan.

Nu är det två gånger som man har hamnat i sådant här strul. Det känns onödigt, det ska man kunna hålla sig undan ifrån.

Han var ende svensk i semifinal. Jens Burman är dock fortfarande bäste blågul åkare i sammandraget, 19:e totalt, trots att han inte gick vidare från sprintkvalet. Ryssen Alexander Bolsjunov leder även om norrmannen Pål Golberg knappade in en hel del på lördagen. Golberg är 34 sekunder bakom Bolsjunov inför söndagens jaktstart.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
TT