Nye Unitedtränaren: "Fotboll är känslor för mig"

Om tre år ska Eskilstuna United ta SM-guld. Resan mot titeln leds av nye huvudtränaren Jonas Björkgren som byter spelsystem.

‒Återkommande i alla lag som jag coachat är en fyrbackslinje och det ändrar jag inte på, säger han.

1 november 2017 21:45

För ett tag sedan avslöjade vi att Björkgren var klar som ny tränare i United efter avgående Viktor Eriksson.

Under onsdagskvällen dök den 45-årige dalmasen upp på ett av stans hotell där presskonferens och sedan sponsorträff väntade.

‒Det känns bra och skönt att komma i gång. Jag har gått och burit på det här ett tag, så nu känns det som om man kan börja arbeta, säger Björkgren som skrivit på för 2+1 år.

Under de senaste säsongerna har United spelat med trebackslinje. Så blir det inte i fortsättningen.

‒Jag är väldigt flexibel som tränare beroende på spelarmaterialet jag har. Men återkommande i alla lag jag coachat är en fyrbacklinje och det ändrar jag inte på.

Hur ska du lyfta klubben?

‒Jag vet inte hur mycket man behöver lyfta en klubb som kommit på de placeringarna den gjort men vi har ändå ett mål att vi ska ta det sista steget 2020.

Första steget för Björkgren blir att titta över hur truppen ser ut. Han hyllar Uniteds F19-lag, som blivit bäst i Sverige två år i rad, från vilket flera tjejer lär få chansen att visa sina kvaliteter på fotbollsplanen.

‒Men man får inte en plats bara för att ha tagit SM-guld med F19, man måste förtjäna det, säger Jonas och fortsätter:

‒I träningsmatcherna får de chansen precis som de etablerade. Men det går inte att sätta in sex F19-spelare mot ett allsvenskt lag.

Jonas Björkgren ska pendla från Borlänge där han bor med fru och två pojkar (17 respektive 13 år) som spelar fotboll i Kvarnsveden.

Jonas lirade boll i division 4 för Tunabro, som även blev det första lag som han tränade. Sedan han för tio år sedan fört upp klubben till trean hörde Brage av sig. Efter flera säsonger där som assisterande tränare och en kortare period som huvudansvarig fortsatte karriären i Dalkurd, FC Gute och senast i damallsvenska Kvarnsveden där det blev tre år med uppflyttning från Elitettan under det första och nu nedflyttning.

Tar du med några spelare från Kvarnsveden?

‒Inte som det ser ut i dagsläget även om jag skulle vilja ta med mig en Tabitha Chawinga men hon kommer inte att spela i United nästa år.

Att Björkgren, som gillar engelsk fotboll där Liverpool är favoritlaget, brinner för sin roll som tränare och sporten går inte att ta miste på.

‒Jag driver träningarna ganska bra. Eskilstuna United är ett trött lag när de tränat i år. Bra prestationer på träning ger bra prestationer på match. Vi måste kunna jobba hårt som ett lag om vi ska komma någonstans, säger han och fortsätter:

‒Jag kan gråta av glädje och jag kan gråta av ilska. Fotboll är känslor för mig.

Ännu är det inte helt klart vem som ska assistera Björkgren som hyllar publiken på Tunavallen, supporterskaran i Tuna12 och sponsorerna – men även sin företrädare.

‒Viktor har gjort ett fantastiskt jobb och gjort klubben till vad den är.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Petersson