Nyköpingstjej bland supertalangerna på Rosvalla

Kina, Australien, Spanien. Supertalanger från 22 länder är samlade på Rosvalla denna och nästkommande vecka. En av hockeytjejerna är Nyköpings egen Lova Blom.

5 juni 2018 05:00

– De är bäst i sina årskullar i respektive länder. Alla vill representera sina landslag, säger Harry Rosenholtz, huvudansvarig för Girls High Performance Camp, som lägret heter.

Rosenholtz själv har en bakgrund som hockeyinstruktör på Yale University i hemlandet USA. I Sverige är han för att bereda väg för utländska tjejer, in i den amerikanska college-hockeyn. Under lägret är ett femtontal scouter från andra sidan Atlanten på plats. Girls High Performance Camp har arrangerats två somrar tidigare, då i Landskrona. Harry Rosenholtz säger att över 20 spelare tagit sig, via lägret, till spel i USA.

En av lägrets cirka 80 deltagare är Nyköpingstjejen Lova Blom. Hon lovordas av Harry Rosenholtz, som menar att Lova – om hon fortsätter träna på – kan bli en "top player". Lova själv har förhoppningar att få gå på college i USA. Särskilt märkvärdigt känns det inte, tycker hon, att spendera stekheta julidagar inne i en ishall.

– Det är bara kul. Jag är ju ändå här året om.

Lotti Odnoga är från Ungern och deltar i Girls High Performance Camp för tredje året i följd. Tack vare kontakten med Harry Rosenholtz gick flyttlasset 2015 till Vermont Academy, USA. I höst väntar Dartmouth College.

– Jag älskar det här. Tjejer som man tidigare spelat mot i landslagssammanhang blir man kompis med på lägret, säger hon, som i år snarare har rollen som ledare än som spelare.

Harry Rosenholtz är minst sagt nöjd med att lägret arrangeras i Nyköping.

– Jag har varit här två gånger och rekat, och då blev jag kär i staden. Rosvalla har fenomenala faciliteter och personalen kan jag inte berömma tillräckligt. De är fantastiska, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hannes Rudsäter