Olivia Schough har blivit barnbok

I tre olika barnböcker får vi följa med i Olivia Schoughs liv, från barndomen, mammans cancer och hela resan till landslaget och Eskilstuna. Den första boken, vilket skott, Olivia, finns numera i bokhandeln.

‒Det har varit kul att dra upp de minnena igen, berättar hon.

2 juni 2017 14:56

Olivia Schough har blivit barnbok. Trots att hon bara år 26 år har Olivia Schough hunnit uppleva en hel del, både på och utanför fotbollsplanen.

Det var det som fick den tidigare Aftonbladet-journalisten Jennifer Wegerup att kontakta Eskilstuna Unitedstjärnan. Wegerup har tidigare skrivit motsvarande böcker om bland annat Charlotte Rohlin och böckerna vänder sig i första hand till ungdomar mellan åtta och tolv år – utgivna av bokförlaget Olika förlag.

‒ Då tänkte jag gud vad roligt, för jag har faktiskt tänkt tanken på att skriva en barnbok. Så hon ville hjälpa mig och böckerna ska inspireras av min barndom. Jennifer är också från Falkenberg så vi känner varandra litegrann sedan innan. Vi träffades och jag berättade typ allt om mitt liv, sedan skrev hon ihop första exemplaret som jag fick läsa och så la jag till lite grejer, berättar Olivia Schough.

Sammanlagt är tre böcker planerade och den första som heter "Vilket skott, Olivia", har precis anlänt till bokhandeln och där får man främst följa Schough i hennes yngre år när hon spelar fotboll i moderklubben Torup/Rydö FF.

‒Tackar jag ja till det här ska jag gå hundra procent in i det. Det var mycket att komma ihåg från barndomen och den innehåller en del roliga historier och en del sorgliga.

Hon har bland annat delat med sig av de mörka delarna, som hennes mammas alltför tidiga bortgång i cancer.

Olivia var elva år när mamman fick beskedet att hon bar på cancer och det är något som kommer vara en följetång i alla tre delar.

‒I första delen har hon fått cancer och jag var elva när hon fick det och 17 när hon dog. Det var en lång process i sex år och hon var ju extremt stark och skyddade oss från det jobbiga väldigt mycket. Ett halvår innan hon dog fick vi reda på att det inte gick att rädda henne och det var riktigt jobbigt under sista halvåret. Man gick bara och väntade på att hon skulle dö och då drabbades jag av panikattacker under dagarna. Samtidigt hade jag mycket i skolan och hade precis skrivit på för Göteborg i allsvenskan. Det var en kaotisk tid i mitt liv. Det har annars fått mig att få perspektiv på livet. Jag njuter till fullo varje dag över hur fint livet är och hur fantastisk tacksam jag är över att ha fotbollen. Det går inte en dag utan att jag saknar henne fastän det gått åtta år, berättar hon.

Manuset till den andra boken har Jennifer Wegerup skrivit klart och den väntas komma någon gång i slutet av året eller i början av 2018. Den tredje boken är ännu inte påbörjad.

‒De här barnböckerna är något jag alltid gjort vid sidan om mitt vanliga arbete för att jag tycker det är så viktigt. I den viktiga berättelsen kändes Olivia som nästa person att lyfta fram. Hon är en av landslagets största stjärnor just nu, liksom i damallsvenskan. Sedan har hon hela sin berättelse som människa också. Det är inte bara en berättelse om fotboll utan vi försöker alltid lyfta fram något mer i varje bok. Smådetaljer i boken är däremot påhittade i och med att det är barnböcker, så man måste också ha lite "pageturners." Huvudstoryn är däremot Olivia och hennes livsberättelse, säger Jennifer Wegerup.

‒Jennifer har skrivit ihop det perfekt. Jag vill verkligen känna att kan stå för boken om jag ska vara med i en sådan här process, så jag är verkligen jättenöjd, berömmer Olivia.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Simon Norberg