Enligt nyhetsbyrån AFP kommer samtliga aktiva som har kvalat in till OS att få behålla sina platser. Trots att sommarspelen flyttas från i sommar till nästa år på grund av coronavirusets globala spridning.

Det bestämdes på en telefonkonferens under torsdagen där Internationella olympiska kommittén (IOK) och 32 internationella idrottsförbund deltog.

Thomas Bach (IOK) förklarade först varför spelen flyttas fram och sade sedan att aktiva som är kvalificerade för Tokyo 2020 automatiskt kommer att vara kvalificerade för 2021, sade en av deltagarna på konferensen till AFP.

Svenskar som simmaren Sarah Sjöström, stavhopparen Armand Duplantis och kanotisten Linnea Stensils kan därmed andas ut – även om just den trion kanske inte var så nervös.

SOK har hittills gjort två uttagningar, i november och i januari, och meddelade under torsdagen att samtliga aktiva får behålla sin OS-plats.

Det var ett ganska givet beslut, de som är uttagna så här långt tillhör absoluta världseliten i sin gren, sade SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till Radiosporten och tillade:
Vi kommer med alla tidigt uttagna att ha en kontrollstation någonstans på vägen för att kolla om de har fullföljt sin plan.

Av totalt 11 000 aktiva på kommande OS har omkring 57 procent, alltså drygt 6 000 aktiva, kvalat in hittills.