Al Salam utan ordförande och tränare efter fusket

De straff som Al Salams ledare fick efter att ha fuskat med en spelare under en match är hårdare än tidningen först uppgett. Varken Al Salams tränare eller dess ordförande Wassim Al-Hajali får verka i någon klubb som är knuten till Riksidrottsförbundet under ett år. Laget står därmed utan både tränare och ordförande.

Övrigt2017-11-15 17:59

Det var under en match i mitten av september som Eskilstunaklubben Al Salam SK använde en spelare från en annan förening under falskt namn.

Händelsen uppdagades och de fyra personer som skrivit under laguppställningen anmäldes till Sörmlands Fotbollförbund. Två av dem var lagets ena tränare och ordförande Wassim Al-Hajali.

– De är avstängda i ett år från all idrott. Det här är ett väldigt hårt straff och en mycket allvarlig förseelse, säger Erlend Stavehaug, ordförande i Södermanlands Fotbollförbunds disciplinnämnd och andre vice ordförande i Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd.

De två andra personerna har inte coachat laget lika länge och till skillnad från tränaren och ordföranden erkände de att de hade fuskat. Deras avstängning blev därför inte lika lång.

– De som fick de långa straffen nekade och hade varit med hela säsongen, därför fick de högre straff som ligger i paritet med gällande praxis, säger Erlend Stavehaug.

De som fick de långa straffen nekade och hade varit med hela säsongen, därför fick de högre straff som ligger i paritet med gällande praxis.

Straffet för medvetet fusk, som att använda en spelare ur ett annat lag under falskt namn, skärptes hösten 2016. Normalstraffet är sedan dess att bli avstängd från all idrott i minst ett år. Den som gjort sig skyldig till regelbrottet får till exempel inte ha några som helst uppdrag eller något att göra med sin egen klubb, eller andra föreningar, som är anslutna till Riksidrottsförbundet. De får inte träna laget, sitta med i styrelsen eller vara med på matcher oavsett vilken sport det gäller. Al Salam står därmed sedan i slutet av september utan både ordförande och tränare.

– Att det fuskas i fariplayidén, det vill säga att man ska tävla på lika villkor, är ett av de stora hoten mot fotbollen. Det tillsammans med matchfixning är ett jättestort hot som det är viktigt att slå tillbaka mot och därför är det idrottens hårdaste straff, att bli avstängd från all idrott, som är praxis, säger Erlend Stavehaug.

Maxstraffet i svensk idrott är två års avstängning. Bryter den avstängde mot avstängningen kan det bli ytterligare bestraffningar för såväl den avstängde som för föreningen.

Enligt Erlend Stavehaug har ingen av medlemmarna i Al Salam överklagat domen och straffet.

– Det kanske är ganska talande för resultatet av de här ärendena i disciplinnämnden, säger Erlend Stavehaug.

Eskilstuna-Kuriren har sökt Al Salam för en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!