110 föremål som tidigare har ingått i Paulinska skolans etnografiska samling har nu officiellt överlåtits till Etnografiska museet i Stockholm.
Det handlar om olika slags föremål från hela världen, som ska ha funnits på Paulinska skolan fram till 1960-talet. Samlingen har varit deponerad på Etnografiska museet i Stockholm sedan 1968, det vill säga att museet har förvarat föremålen men att de fortfarande har ägts av Strängnäs kommun.
Det finns uppgifter om att samlingen ska ha donerats till Etnografiska museet men Statens museer för världskultur, den myndighet som bland annat Etnografiska museet ingår i, har inte lyckats hitta något avtal om saken. I slutet av 2017 upprättades därför ett gåvoavtal, som går ut på att Strängnäs kommun skänker objekten till myndigheten.
Under 2017 tog Statens museer för världskultur över fler objekt från Strängnäs kommun. Det handlar om den så kallade pontenska samlingen, som varit deponerad på Medelhavsmuseet i Stockholm sedan 1993. Efter beslutet om att kommunen skulle göra sig av med föremål som tillhört det sedan tidigare nedlagda Strängnäs museum, fick Statens museer för världskultur frågan om myndigheten ville ta över ägarskapet.
‒Samlingen består av 500 egyptiska föremål, allt från kärl till skulpturer. Det är inte sådant som vi förknippar med det faraoniska, gamla Egypten utan saker från den hellenistiska och romerska tidsepoken omkring år 300 före Kristus till 300 efter Kristus. Under den tiden var Alexandria en av de viktigaste städerna i hela medelhavsområdet. Vi tyckte att det fanns vetenskaplig höjd i samlingen och att den hör hemma hos oss, säger Linda Lundberg, samlingschef vid världskulturmuseerna.
Föremålen ska ha införskaffats till Strängnäs på 1880-talet, upplyser Linda Lundberg. 1945 skänktes samlingen från Södermanlands fornminnesförening till Strängnäs högre läroverk. Sedan 1993 finns den alltså på Medelhavsmuseet. Flera av föremålen är utställda medan andra är magasinerade.
Utöver Etnografiska museet och Medelhavsmuseet ingår även Östasiatiska museet och Världskulturmuseet i Statens museer för världskultur.