Alex Ryssholm: Har ingenting att skämmas för

På tisdagen la AFC Eskilstuna på sin hemsida ut information om hur man kan bli medlem i klubben. Nu motiverar ordföranden Alex Ryssholm varför priset, 1 000 kronor för en vuxen, lagts dubbelt så högt som i den näst dyraste allsvenska klubben.‒Ingen av våra tidigare medlemmar har tyckt att beloppet varit för högt, säger han.

Ordföranden Alex Ryssholm anser inte att det är orimligt att ta 1 000 kronor i avgift för en vuxen person som vill bli medlem i AFC Eskilstuna.

Ordföranden Alex Ryssholm anser inte att det är orimligt att ta 1 000 kronor i avgift för en vuxen person som vill bli medlem i AFC Eskilstuna.

Foto:

Övrigt2017-05-10 11:02

När kritiken växte mot att det på AFC:s hemsida inte fanns någon information om hur man kan bli medlem i föreningen, kom det häromdagen en länk i ämnet. Snabbt kom på reaktioner på priset, en vuxen medlem får punga ut med dubbelt så mycket som i AIK och Jönköpings Södra, de med högst medlemsavgift annars.

‒Vårt belopp, vilket motsvarar drygt 80 kronor i månaden, är vad vi haft i medlemsavgift sedan tidigare. Man får inte glömma att det inbegriper många andra förmåner i form av rabatterade årskort, supporterartiklar, gratis entré till våra träningsmatcher med mera, säger Alex Ryssholm.

Går inte den höga medlemsavgiften stick i stäv med ambitionen att bli Eskilstunabornas klubb?

‒Nej, det tycker vi inte. Det är välkänt att klubben behöver ekonomiskt stöd och de som vill stötta kan bidra genom dessa avgifter. Flera klubbar i Allsvenskan och Superettan kämpar för sin existens, vi är en av dem. Vi uppskattar de anhängare som står klubben nära och kämpar med oss i motvind. Därför får alla medlemmar i vår supporterklubb gå in gratis på alla hemmamatcher resten av säsongen, trots att vi behöver publikintäkter.

I onsdagens tidning uttryckte kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson kritik mot den negativa publicitet AFC fått på sistone och påpekade att kommunens elitstöd på 150 000 kronor kan hållas inne om en förening inte exponerar Eskilstuna som stad på ett positivt sätt.

‒Vi gör vårt bästa för att göra det. Vi kämpar på planen, besöker ungdomar i skolor, planerar nattvandringar och andra aktiviteter inom SCR-området. Vi skapar tillsammans med vår supporterklubb en fin och trevlig supporterkultur. Vi representerar Eskilstuna på andra fronter i landet och visar hög moral och respekt gentemot våra motståndare – trots att vi ofta bemöts med hot och hat från deras supportrar. Vi tycker inte att vi har någonting att skämmas för, säger Alex Ryssholm.

Hur ser du på de negativa skriverierna om er?

‒Klart att de påverkar relationen med eventuella sponsorer negativt. Vi kan ibland tycka att vi blir det första målet för kritik och att man allt som oftast väljer detta i stället för att lyfta fram det positiva. Självklart har vi mycket att lära och det vore dumt att säga att inga misstag kommer begås, men det kanske viktigaste är hur misstag hanteras. Vi vill vara öppna och ärliga mot våra anhängare för att med deras hjälp se till att misstagen aldrig upprepas.

På hemsidan står att man måste ha varit medlem under föregående år för att ha rösträtt vid årsmötet.

Hur funkar det när det tidigare inte har funnits information om hur man blir medlem?

‒Klubben har existerat sedan 2007 och få har visat intresse, uppskattningsvis kanske tio personer, för att stötta ideellt de första tio åren. Efter Göteborgsmatchen ökade intresset kraftigt samtidigt som vi noterade att de flesta förfrågningarna kom från just Göteborg och Malmö. Vi var inte beredda på ökningen, varför det tog tid att organisera all information på vår hemsida. De som sökt information kring medlemskap har kunnat få det via RF (Riksidrottsförbundet). De som sökte medlemskap har också blivit medlemmar.

I AFC:s stadgar står det att en ordförande väljs på tio år. Det vanligaste är ett år. Varför har ni valt att göra så?

‒Klubben har gjort en strålande resa upp till Allsvenskan under dessa tio år. Jag har fått stort förtroende och mandat från medlemmarna där alla som har varit med på resan är otroligt stolta över det vi åstadkommit. Vi formade klubbens policy från dag ett och har med tiden byggt upp en kontinuitet där den policy vi haft sedan start gäller ännu. Vi vill ta tillvara denna kontinuitet som vi anser är fundamental för att utvecklas vidare som den unga klubb vi är.

Tycker du att AFC:s stadgar sticker ut från svensk föreningspraxis?

‒Nej, det tror jag inte. Vi utgick från RF:s rekommenderade mall och ställde därtill många frågor kring vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet.

Kan du förstå att det finns kritik mot klubbens öppenhet?

‒Det är en fråga som med fördel kan ställas till våra supportrar. Jag tycker att vi gör ett bra jobb med det. Naturligtvis har det funnits brister men vi jobbar kontinuerligt med att åtgärda dem. Transparens inom klubben är otroligt viktigt.

Till sist, vad är din inställning till 51-procentsregeln?

‒I ett demokratiskt samhälle, likväl som i en klubb, tycker jag att det alltid ska finnas ett val. Klubbar med tillräckligt många medlemmar, som kan bidra till klubbens överlevnad rent ekonomiskt, klarar sig oftast väldigt bra. Men om medlemmar och därigenom ekonomiskt stöd saknas – vilket ofta är fallet med nystartade klubbar – blir kampen för överlevnad plötsligt ett faktum. Många av dagens allsvenska klubbar grundades för över 100 år sedan, då ekonomin inte hade samma betydelse. I dag ser det annorlunda ut. Personligen har jag under mina tio år i fotbollen i princip aldrig stött på någon som är beredd att offra egna medel för klubbens skull – för det gemensamma målet. Jag anser därför att de som är beredda att göra uppoffringar och investera i en klubb också ska ha rätten att bestämma över klubbens struktur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!