Var och en inser nog att den som satsar på en idrottskarriär får vara ytterst återhållsam när det gäller spriten. När vi någon gång ser elitidrottsmän med en flaska handlar det om att skaka den och spruta champagne över varandra. Och det må väl vara hänt, även om det är svårt att förstå varför.
Ytterst få ställer dock om sitt liv så radikalt som krävs för att tävla på elitnivå, eller ens för att klara enstaka bragder i långlopp av olika slag. Desto fler – och allt fler – tränar bara för motion och eget välbefinnande i linje med den nya hälsotrenden.
Även då kan man behöva ta sig en funderare över hur man umgås med alkoholen. Framför allt inte tro att man kan kompensera kroppen för gårdagens ”rumlande” med ett pass på gymmet eller i löpspåret.
Alldeles nyligen kunde ni i denna tidning läsa en utförlig artikel om huruvida det lönar sig, eller ens är lämpligt, att ta ett motionspass dagen efter en festkväll. Om du missade artikeln går den lätt att hitta på hemsidan med sökorden alkohol och träning. Där står bland annat att ”vid alkoholpåverkan är hjärnan inte lika duktig på att aktivera musklerna och musklerna inte lika duktiga på att utveckla kraft. Rörelser som ställer högre krav blir svårare att utföra och chansen att skada sig blir större”.
Om du nu varken är elitidrottare eller en vanlig hurtbulle tillhör du möjligen dem som gärna utövar en eller flera sporter som åskådare i tv-soffan. Där torde alkoholvanorna vara den tittandes ensak. Men kanske är du tillräckligt intresserad för att då och då bege dig till en arena och avnjuta sportprestationerna från en läktare. Kanske rent av Tunavallen.
När nu herrallsvenskan kommit till Eskilstuna bäddar det naturligtvis för ännu mera fest för alla som tycker att fotboll hör till livets njutningar. Men som så ofta när det gäller fest finns det en baksida på medaljen som heter alkohol.
Det kommer väl bäst till uttryck i att ordet ”festande” för det mesta används i betydelsen att dricka mycket. Söker man i synonymordboken står det galej, rummel, sudd, utsvävningar. Det låter ju oskyldigt men när det gäller fotbollfester har vi sett betydligt våldsammare synonymer till festandet, nämligen läktarbråk, upplopp, huliganattacker.
Sorgligt nog är det många arenor som är beroende av intäkterna från alkoholservering. Det vore bra om man kunde ”hålla rent” hela vägen.
Oavsett det återstår problemet med det ”medhavda”. Man ska inte måla fan på väggen, men om man vet att sannolikheten för bråk och slagsmål stiger med promillehalten i blodet kan man ju i alla fall förebygga.
Det är vad polisen i Eskilstuna nu klokt försöker göra när de – om än lite senkommet – ber kommunen utöka förbudet att dricka alkohol på allmän plats till området utanför Tunavallen också. Jag utgår från att ingen tvekar i stadshuset.
Maj-Lis Lööw är tidigare statsråd (S) och verksam inom nykterhetsrörelsen.