Magdalena Hartman rekryterades i september som vice verkställande direktör under Daniel Erikssons ledning. Eriksson hade just efterträtt Joacim Lindgren, men Daniel Erikssons tid vd-posten blev kortvarig. I mitten av maj lämnade han banken med omedelbar verkan.
Magdalena Hartman var dock kvar, men hennes framtid oviss.
Efter att styrelsen sammanträtt om hur bankens ledning ska formeras kom ett svar.
– Styrelsen har beslutat att det räcker med en vd, säger Birgitta Johansson Hedberg, ordförande i banken.
Därmed har Hartmans tjänst upphört. Hon är dock fortfarande anställd i banken, men vad hennes arbetsuppgifter ska bestå i är oklart.
– Det ligger mycket i hennes händer, säger Erik Hägglöv, nuvarande vd.
Sedan tidigare har tre, fyra personer i bankens högsta ledning lämnat eller tvingats lämna företaget.
Bankskandalen i Sörmlands sparbank saknar motstycke i Sverige. Och trots att över ett år förflutit från det att vår granskning tog fart om storslagna personalfester och sedermera bankledningens polisanmälan mot vd Joacim Lindgren är långt i från allt överspelat.
Här kommer en genomgång av vad som hänt och händer i olika ärenden.
Riksbankshuset
I maj förra året sålde Sörmlands sparbank grannfastigheten pampiga Riksbankshuset för 33 miljoner kronor. En dryg månad innan dåvarande vd Joacim Lindgren skulle avgå. Men försäljningen omgärdades av en del oklarheter, enligt bankledningen.
Tonläget från bankledningen var högt: Det finns inget styrelsebeslut på denna stora affär, inget dokumenterat, banken var inte i behov av pengar. Bankens vd Daniel Eriksson kallade försäljningen för "en ogiltig rättshandling" och ville häva köpet.
Han hävdade också att de som för bankens räkning skrivit under köpeavtalet, som var firmatecknare, blivit beordrade av Joacim Lindgren att göra det.
Köparen Dalhälls fastigheter, Nyköping, vill inte alls att köpet ska återgå och menar fortfarande att det gått rätt till. Vd Johan Dalhäll säger att ärendet är inne i en skiljedomsprocess, som banken initierat, och att det kan ta uppemot ett år innan det är klart. Men han ser goda förutsättningar till att få rätt.
Johan Dalhäll tycker det är "förskräckligt att man inte kan lösa det" på annat sätt än i en juridisk process.
Men nu är tonläget annorlunda från banken.
– Det pågår samtal och min förhoppning är att de ska sluta på ett tillfredsställande sätt för alla parter, säger bankens ordförande Birgitta Johansson Hedberg.
Miljonkravet mot Lindgren
Bankledningen beslutade i december att man ska lämna in en skadeståndsansökan, skiljedomsprocess, mot tidigare vd Joacim Lindgren där man kräver tillbaka pengar av honom. Det som framkommit i bankens utredningar visar på att det förekommit oegentligheter där Lindgren använt bankens pengar för privata inköp (elektronikprylar, dyra cigarrer, viner med mera).
Dessutom har banken stått för kostnader för Lindgrens övernattningslägenhet i Stockholm.
Hur stort skadeståndskravet är vill inte bankledningen säga mer än att det rör sig om "mer än enstaka miljoner".
Processen är inledd mellan bankens juridiska ombud och Lindgrens dito, men hur det går är oklart.
– Jag kan inte kommentera det utan är bunden av sekretess, säger nuvarande vd Erik Hägglöv.
Detsamma är läget när det gäller en tidigare anställd, som tvingades sluta i samband med att bankskandalen uppdagades. Den tidigare chefen stämde, enligt bankledningen, banken. En skadeståndsprocess var aktuell.
En process har inletts, men utgången är oklar.
– Jag kan inte kommentera det utan är bunden av sekretess, säger Erik Hägglöv igen.
Styrelsens och revisorernas ansvar
Sörmlands sparbanks ordförande Birgitta Hedberg Johansson har tidigare varit styrelsemedlem i statliga finansinspektionen. Hon har tidigare sagt med anledning av bankskandalen att hon aldrig sett något liknande i Sverige och en professor i juridik instämde. "Styrelsen släppte all styrning" sa Birgitta Johansson Hedberg.
Och att en enhällig bankstämma i april beslutade enligt revisorerna om att inte bevilja ansvarsfrihet för den tidigare styrelsen är unikt. Men samtidigt måste frågan ställas: varför upptäckte inte revisorerna detta tidigare? Det hade ju trots allt pågått i flera år.
Sedan i höstas granskar finansinspektion av Sörmlands sparbanks styrning och ledning. Resultatet kan leda till dryga böter.
Dessutom har bankstyrelsen öppnat för möjligheten att ställa den tidigare styrelsen ansvarig för det inträffade.
– Vi avvaktar, vi har ett år på oss efter att bankstämman nekade styrelsen ansvarsfrihet, säger Birgitta Johansson Hedberg.
Resultatet av finansinspektionens granskning väntas komma efter sommaren.
Bankens pengar
Sörmlands sparbank redovisade för fjolåret ett resultat på minus 57 miljoner kronor. Minusresultat tillhör ovanligheterna. Banken har avsatt 245 miljoner kronor för bland annat interna och externa utredningar samt rättsliga processer, som ett resultat av bankskandalen.
Banken har även till skatteverket betalat in förmånsskatt för personalen efter de storslagna personalfesterna och resor utomlands. Däremot har tidigare styrelsen fått betala sin förmånsskatt själv för sina resor till olika delar i världen, som hade "omvärldsbevakning" som syfte, enligt tidigare ordförande Sven-Olov Carlsson.
Det visade sig också att den tidigare styrelsen plockat ut för mycket i arvode utan korrekt beslut. Hur det kunnat göras är oklart, men pengarna har betalats tillbaka av styrelsemedlemmarna.
Dessutom är kunder som deltagit på bankens jaktresor föremål för granskning efter att institutet mot mutor anser att det kan betraktas som mutbrott. Jaktresorna upphörde efter vårt avslöjande.
Nyligen ansökte Sörmlands sparbank om konkurs för bolaget Ittur med säte i Skåne. Banken är en av fordringsägarna, och anser att bolaget inte har tillräckligt med pengar för att driva verksamheten.
Birgitta Johansson Hedberg hävdar att Itturs eventuella konkurs inte ska påverka bakens ekonomi.
Fotnot. Vi har sökt Joacim Lindgren, Sven-Olov Carlsson och Magdalena Hartman för en kommentar men utan resultat.