En uppdaterad kommunallag har börjat gälla sedan årsskiftet. En konkret förändring för samhällsintresserade medborgare rör kommunens officiella anslagstavla där tillkännagivanden, kungörelser, kallelser och protokoll publiceras. Enligt den nya lagen ska den vara webbaserad, och kravet på en fysisk tavla i exempelvis kommunhusets entré försvinner.
‒Syftet är att öka tillgängligheten. Du ska inte behöva ta dig till kommunhuset för att ta del av information, säger Strängnäs kommuns stabschef Josefin Winnfors.
I entrén finns numera en dator som besökare kan använda, för att titta på den digitala anslagstavlan på kommunens webbplats. Personal i kommunens kontaktcenter hjälper de besökare som önskar vägledning. Den fysiska tavlan sitter fortfarande kvar på väggen, och kommer så göra till dess att de aktuella anslagen kan plockas ner.
‒Anslagstavlans funktion är framför allt att ge information om när ett beslut har fattats, när protokollet har justerats och under vilken tid det anslås. Anslaget sitter sedan uppe i tre veckor och det är den tid man som kommuninvånare har på sig att överklaga, förklarar Josefin Winnfors.
Bland de senare anslagen finns beslut från kommunfullmäktige den 18 december. De sitter uppe till den 15 januari – därefter är tanken att anslagstavlan plockas ner.
I och med den nya lagen försvinner också kravet om att en kommun måste annonsera i ortstidningen inför kommunfullmäktiges sammanträden; en kungörelse på den digitala anslagstavlan räcker.
‒Det blir upp till varje kommun att besluta hur man vill ha det. Än så länge har Strängnäs kommun inte fattat annat beslut än att annonsera i tidningen, säger Josefin Winnfors.
Inte heller har Strängnäs kommun bestämt sig för om den ska låta kommunstyrelsen få den något starkare ställning som den nya lagen möjliggör. Kommunstyrelsen kan ges möjlighet att fatta bindande beslut för de olika verksamhetsnämnderna, exempelvis barn- och utbildningsnämnden eller kultur- och fritidsnämnden.
‒Det är ett sätt för att slippa ta alla frågor hela vägen upp till kommunfullmäktige, säger Josefin Winnfors och tillägger att det handlar om enklare frågor och att sådant som rör myndighetsutövning mot enskilda är undantaget.
Stabschefen säger att en ny kommunallag har varit efterlängtad. Det är en moderniserad lagstiftning – men Josefin Winnfors berättar att många med henne hade hoppats på ännu fler förändringar.
‒Flera lagförslag är på gång. Redan till sommaren kan ett förslag som går ut på att kommuner enklare ska kunna samverka med varandra bli verklighet. I dag krävs ofta att kommunalförbund eller gemensamma nämnder bildas för att det ska gå. Det är en stor apparat, men i framtiden kan det vara möjligt genom bara ett avtal. Jag hade nog hoppats att en sådan förändring skulle komma redan nu vid årsskiftet, men det här är i alla fall ett första steg.