I mitten av oktober lämnade Guifs seniorer Stiga Sports Arena för att i stället träna i Guifhallen. Anledningen är att golvet i den nya arenan är för hårt och att man inom klubben ser en ökad skadefrekvens hos sina spelare.
Snart två månader senare pågår fortfarande en dialog mellan kommun och leverantören av golvet.
Hur går dialogen med leverantören?
‒Nu har också föreningslivet fått träffa leverantören tillsammans med oss. Föreningarna har fått ställa frågor om det befintliga golvet och sedan har vi så klart tittat på kostnader och vad som är möjligt att göra, säger arenachefen Mattias Albers och fortsätter:
‒Vi har tillsammans med föreningslivet kommit överens om att, innan vi beslutar om återgärder, så ska vi låta föreningarna få träna i de andra hallarna under december och januari i Stiga Sports Arena.
I den nya arenans hallar finns det nämligen olika golv. A-hallen har en matta på 2,1 millimeter, C-hallen en på 7 millimeter och B-hallen ett golv i ekparkett.
‒C-hallen har en mjukare matta så vi kommer så klart följa det här och ser om lagen upplever stor skillnad, säger Mattias Albers.
‒Men det är klart att det är hårdare att landa på 2,1 millimetersmatta än en 7 millimetersmatta.
Handbollsgymnasiet som är inne mycket i hallen har också visat ökat antal fallskador. Men de andra idrotterna har inte varit lika frekventa i hallen som Guifs seniorer.
‒De har i Guif, både på dam- och herrsidan sagt att det inte är några problem att bara spela matcherna. Men det är inte så arenan är tänkt att användas. Den ska ju inte stå tom utan det ska vara en arena som har verksamhet både dag- och kvällstid, säger Mattias Albers.
Men om en ny mjukare matta ska bli verklighet i A-hallen, då får föreningarna vänta.
‒Ja, det är väldigt olyckligt. Men ska det åtgärdas, går det inte att göra det mitt under pågående säsong. Blir det aktuellt så kommer det att ske under sommaren när arenan inte är lika nyttjad, säger Mattias Albers.
Så en mjukare matta kommer inte vara på plats vid ett eventuellt slutspel för Guif?
‒Det kommer inte vara åtgärdad något innan dess. Det har jag väldigt svårt att se, att byta ett golv tar säkerligen ett par veckor. Det är ingen liten operation.
En av anledningarna att man från början valde en tunnare matta var att den skulle vara tålig för tyngre belastning, som till exempel vid konserter och andra evenemang. Ett mjukare golv kommer innebära i slutändan att föreningarna själv drabbas.
‒Det kommer ta längre tid att ställa om arenan. För då behöver vi täcka golvet på ett helt annat sätt vilket vi inte behöver göra i dag. Det kommer drabba föreningslivet som kommer att kunna nyttja hallen färre timmar.
Men arenachefen hoppas att det kommer kunna hanteras på bästa sätt under säsongen.
‒Om det innebär att Guifs seniorer fortsätter träna i Guifhallen eller inte under resten av säsongen, det återstår väl att se. Men de har valt att göra det just nu, säger Mattias Albers.