Mikael Hollsten är kanske mest känd för sina sju säsonger som tränare i tv-programmet Biggest loser, men hans tankar florerar i poddar, videobloggar, sociala medier och under föreläsningar.
– Jag föreläser aldrig med manus, utan öppnar bara mitt huvud. Jag försöker filtrera mina tankar till en tydlig åskådning och vill prata på ett sätt så att det blir hög igenkänning. Om jag kan få de som lyssnar på mig att skratta med mig och känna det jag känner, kanske det kan övertyga tillräckligt för att de ska göra en förändring i sina liv, säger han, när han precis föreläst och tränat ett 160-tal katrineholmare en söndag i februari.
Han beskriver sitt budskap som enkelt och ärligt, men hårt.
– Det finns grupper som aggressivt försöker sälja in träning som något som kan anpassas och förenklas till vilken nivå som helst och ändå ge stora resultat. Det kallar inte jag träning.
– Träning ska vara jobbigt, ett sätt att öva och utmanas på som gör att kroppen i stället anpassar sig efter belastningen. En promenad är inte dåligt, men att kalla det träning och sedan inte vara nöjd med resultaten gör bara att begreppet vattnas ur. Du kan inte totalrenovera ett hus med en dammsugare även om det hade varit enkelt och bekvämt, sammanfattar han.
På nära håll har han bevittnat de stora hälsoeffekter som träningen ger. Under sju säsonger med Biggest loser har han coachat ungefär 120 personer, där flera deltagare har riskerat att dö på grund av sin övervikt. I allt för många fall handlar frånvaron av träning inte om närvaron av något intresse, utan om ett stillasittande liv med maten som trygghet. Det han vill lära dem är ett långsiktigt tänk, där man själv tar på sig ansvaret för sitt liv.
– Vi måste sluta vänta på motivationen eller det perfekta upplägget och i stället värdesätta disciplin. Det är när vi gör saker som är jobbiga som vi blir stolta över oss själva. När vi regelbundet gör jobbiga saker blir vi beslutsamma och tar kontroll över våra liv. Stoltheten som kommer då glömmer man inte i första taget, säger Mikael Hollsten.
För tränar man enligt Mikael Hollstens filosofi finns det inga misslyckanden.
– Det handlar om att öva på att bli bättre. Det finns ingen mållinje. Misslyckanden kommer av att vi sätter upp orimliga spelregler för oss själva. Ofta skyller vi då på upplägget, coachen eller den dyra krämen som skulle ta bort celluliterna. Har man bara inställningen att det ska vara jobbigt kommer man att lyckas varje gång.
För Mikael Hollsten själv är det också ”jobbigt” som är mantrat. Även om han har varit fysiskt aktiv sedan barnsben blev gymträningen ett stort ångestmoln efter att han blev utbränd för ungefär fyra år sedan.
– Träningen blev lidande och så också de sociala medierna som är en del av min business. Jag har varit duktig på att lura mig själv att exempelvis skjuta upp träningen, men nu har jag försökt att omprogrammera mig. Jag gör en plan för de morgnar jag vaknar och känner mig trött, svag och seg – och påminner mig själv om det jag kommit överens om med mig själv och på det sättet blir träningen av, förklarar han.
Med flera års gymvana hoppas han att det blir lite lättare snart, så att han kan fokusera på andra saker. Men träningen prioriteras alltid.
– Jag vill leva länge och aktivt. Det finns få saker som borde prioriteras över träningen, den ska vara en självklarhet, säger han.
För drygt ett år sedan blev Mikael och hans fru, Emelie Hollsten, föräldrar till sonen Winter.
– Mitt driv har blivit mer existentiellt sedan dess. Jag vill ha en bra hälsa och kondition för att orka vara aktiv med honom. Vi måste vara bra förebilder där träning är del av vårt liv, lika naturlig som att borsta tänderna. Det är extremt viktigt för mig att ge honom den biten.
Mikael Hollstens liv är ett virrvarr av projekt och förändringar. Han vägrar att fastna i något ekorrhjul, utan låter sin kreativitet och glädje föra honom framåt, åt vilket håll det än må vara. Hittills har det bland annat blivit Los Angeles, kosttillskottsbranschen, olika poddar, föreläsningar, Gladiatorerna, kläder och nu 2019 har han satt sig i skolbänken.
– Jag vill vara en person som alltid gör saker jag tycker om, en person som vågar byta mönster. Jag är ständigt sökande och beredd att ändra åsikt.