Besöksboom om Eskilstuna får arrangera bordtennis-VM

I avtalet mellan Stiga Sports AB och Eskilstuna kommun ingår att "verka för" att stora mästerkap spelas i den nya arenan.‒Vi siktar högt, säger Stigas vd Andreas Zandrén.

Stigas vd Andreas Zandrén siktar högt och vill ha bordtennis-VM till Eskilstunas färskaste arena.

Stigas vd Andreas Zandrén siktar högt och vill ha bordtennis-VM till Eskilstunas färskaste arena.

Foto:

Övrigt2017-01-23 05:00

De 500000 kronor som Stiga Sports åtagit sig att fram till 2026 årligen betala för att ha sitt namn på kommunens arena i Munktellområdet är inte allt. Eskilstunaföretaget ska även utrusta diverse Eskilstunamiljöer med bordtennisbord och utrustning. Men den största vinsten med samarbetet mellan kommunen och Stiga ligger nödvändigtvis inte där.

I avtalet förbinder sig Stiga, att i samarbete med kommunen, verka för att världsmästerskap, Europamästerskap, den internationella stortävlingen SOC (Swedish Open Championships) och SM ska arrangeras i Eskilstuna. Stigas kontaktnät i pingisvärlden förmodas komma väl till hands och kommunens nya arena bedöms vara passande som huvudarena.

Jämna år spelas lag-VM och ojämna år individuella VM. Båda världsmästerskapen är ur arrangörs- och intressesynpunkt enorma.

Årets individuella världsmästerskap spelas i tyska Düsseldorf i månadsskiftet maj/juni och väntas, enligt Internationella bordtennisförbundet ITTF, locka 700 spelare. Addera 350 volontärer, 200 domare, hundratals journalister och 55000 åskådare så inser man att Eskilstuna och Stiga Sports Arena har en utmaning att bita i.

En dylik besöksboom skulle påverka allehanda näringar och serviceinrättningar positivt. Ett VM-arrangemang ger även ett utmärkt tillfälle att visa upp arrangörsstaden internationellt. VM brukar nämligen följas av 300 miljoner tv-tittare i hundra länder.

Hur realistiskt är det med ett VM i Eskilstuna?

‒Det gäller att drömma och tänka stort. Möjligheten finns, absolut. Vi har en jättefin hall och en stad med stark pingiskultur. Det är inte alls orealistiskt med ett VM, men det får ta den tid det tar, säger Stiga Sports vd Andreas Zandrén.

Flera av de stora tävlingarna är redan uppbokade eller kontrakterade för kommande åren.

‒Nästa steg är att så snart som möjligt bjuda in förbundsrepresentanter till Eskilstuna och visa upp arenan. Det blir ett bra tillfälle att jobba vidare, och ta reda på vad som krävs för att få det här att hända. Jag är övertygad om att det går och vi ska göra vårt bästa.

Avtalet mellan kommunen och Stiga löper inledningsvis på tio år. Kommer det att spelas något bordtennis-VM under den tiden?

‒Det är målet. Men sen har vi ju även EM, SOC och SM att jobba med.

Bordshockey nämns också i avtalet. Är det troligast att det första mästerskapet i arenan blir just i bordshockey?

‒Haha, ja, kanske det. Det går snabbare att få till och kräver inte lika stor organisationsapparat som ett bordtennis-VM.

Stiga förbinder sig även att marknadsföra "Eskilstuna" nationellt och internationellt. Hur ska det gå till?

‒När vi marknadsför oss internationellt talar vi om att vi kommer från Eskilstuna. "Made in Eskilstuna, Sweden" står det på flera produkter. Vi kommer också att anpassa vår kommunikation för att få med staden Eskilstuna på bästa sätt i de internationella kontakterna.

Sedan samverkansavtalet mellan kommunen och Stiga blev känt har reaktionerna rasat in.

‒Det har varit mycket positivt utifrån. Internt har det medfört en väldig stolthet, och det är mycket bra vibbar just nu.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!