Biniam Tesfagabr har arbetat på McDonalds på Cityhuset i drygt ett år.
‒För mig betyder jobbet så otroligt mycket, säger han.
En tredjedel av de cirka 50 anställda på McDonalds på Cityhuset i Eskilstuna har utländsk bakgrund.
‒Vi är vana vid att jobba med mångfald. Det har vi gjort sedan dag ett på McDonalds, säger Anette Hoffman, franschisetagare för McDonalds i Eskilstuna.
‒Det är väldigt bra och vi önskar att fler arbetsgivare kunde göra det.
Biniam Tesfagabr är 24 år. Han kom till Sverige från Eritrea i november 2013. I hemlandet hade han jobbat som elektriker och hållit på med boxning. I Sverige har han pluggat på SFI och läst in Svenska som andraspråk, SAS 1. Han boxas även för Eskilstuna BK. Förra året tog han silver i SM i 60-kilosklassen.
I fjol lyckades han även få en anställning efter att under flera års tid ha sökt många jobb.
‒Jag har sökt nästan alla, typ. Jag har lämnade in mina CV här på McDonalds, Max, på butiker också.
Biniam berättar bland annat att arbetsgivare sagt att man måste kunna prata svenska ordentligt för att få jobb.
McDonalds har tagit fram en rapport som heter "Vi är redan ganska olika, en inspirationsrapport om sammanhållningen, jobben och integrationen”. I rapporten konstateras att arbetslösheten är tre gånger så hög bland utrikes födda som bland inrikes födda.
Den så kallade medianetableringstiden för flyktingar - den tid som det tar för hälften av en årskull flyktingar att komma i arbete - har enligt Svenskt Näringsliv stigit och ligger för närvarande på nio år. Även inhemskt födda med kort utbildning får det allt svårare att hitta ett jobb.
‒Ungefär 30 procent av dagens ungdomar tar inte gymnasieexamen. För dem är det väldigt tufft att komma in på arbetsmarknaden, säger Raymond Mankowitz, kommunikationsdirektör på McDonalds.
Han menar att mångfald har stor betydelse för McDonalds. Drygt 30 procent av företagets 12000 anställda i Sverige har invandrarbakgrund.
‒Om vi inte bakom kassalinjen speglar våra kunder kommer vi inte att förstå deras behov i dag och i framtiden. Då kommer vi inte att bli framgångsrika. Det kan handla om att förstå vad det är för produkter och tjänster som mångfalden efterfrågar i morgon. Det kan handla om att ta hand om kunder och gäster på andra språk än svenska.
Biniam Tesfagabr berättar att han efter mycket jobbsökande fick ett meddelande från sin handläggare på arbetsförmedlingen om att det fanns möjlighet till praktik på McDonalds. Han fick först komma på anställningsintervju.
‒De frågade mig varför jag valde McDonalds. Vad jag tänkte innan jag fick McDonalds, säger Biniam.
‒De frågade mig om vilket land jag kommer ifrån och om jag kan språk.
Efter två veckors praktik fick han en anställning. Biniam Tesfagabr är i dag tillsvidareanställd och jobbar 75 procent.
‒Det funkar bra. Jag betalar mina räkningar. Jag hjälper min familj.
Han började i köket och fick sedan lära sig att jobba i kassan. Han har utbildat sig till handledare och genomgår för närvarande utbildning för att bli skiftledare.
‒Jag trivs väldigt bra. Det är kul att jobba här för att det är mångfald. Det är varierande också. Man lär sig av varandra.
Vad vill du göra i framtiden?
‒Jag måste utveckla mig som skiftledare och arbetsledare. Samtidigt kommer jag att studera till elektriker. Jag boxas också. Jag är med landslaget. Jag måste utveckla mig mer.
Raymond Mankowitz berättar att 5 av 7 personer i McDonalds ledningsgrupp i Sverige har utländsk bakgrund.
‒För att lyckas med mångfald måste man ha mångfald i precis alla led. I chefspositioner, i ledningsfunktioner för det är där de slutliga besluten tas vad gäller rekrytering.
Han menar att trösklarna är låga för att få jobb på McDonalds även om det är många som söker varje tjänst.
‒Trösklarna är låga utifrån dig som individ. Du behöver inte den här första raden på ditt cv. Den får du hos oss oavsett vad du heter. Vi vill hitta rätt attityder, rätt talanger, rätt inställning och driv. Det är det viktigaste för oss.
Tydligt ledarskap är en annan nyckel för att lyckas med mångfaldsarbetet. McDonalds arbetar även mycket med internutbildningar.
‒Alla kan växa vidare i vår organisation om man är duktig, om man vill och om man är rätt person, säger Raymond Mankowitz.
McDonalds vill genom sin kampanj Gör Donken belysa sitt arbete för att få mångfald att fungera. Företaget menar att det genom att föra samman personer med olika bakgrunder och rusta dem för samhällets krav bidrar till att hålla ihop samhället på ungefär samma sätt som skolan och värnplikten har gjort.
‒För många är det första jobbet där man även lär sig att komma i tid, ta ansvar och teamwork, säger Raymond Mankowitz.