Brandutredning väntar svar från expert

De nya vittnesuppgifterna ska bekräftas av en brandingenjör innan åtal väcks mot 24-åringen som misstänks ha orsakat branden i kungsladugården 2014.

Henrik Olin är vice chefsåklagare.

Henrik Olin är vice chefsåklagare.

Foto:

Övrigt2017-05-04 11:35

Den konstmuseet Grafikens hus totalförstördes. Men rubriceringen är sedan början av april inte längre grov mordbrand utan grov allmänfarlig vårdslöshet. I samband med det försattes mannen också på fri fot.

Under den senaste tiden har förhör hållits med de två tidigare misstänkta, en nu 25-årig man och en 30-årig kvinna, för att bekräfta 24-åringens historia. Nu ska alltså även en brandingenjör yttra sig om händelseförloppet stämmer med vittnesmålen, innan vice chefsåklagare Henrik Olin beslutar om att väcka åtal.

‒Det är det här utlåtandet vi väntar på. Jag hoppas att vi har det om två–tre veckor, säger han.

Har ärendet prioriterats ner nu när det inte längre rubriceras som grov mordbrand?

‒Vanligtvis prioriteras det ner om det inte finns någon frihetsberövad. Ärenden där det finns häktade personer har allra högsta prio. Men eftersom polisen redan har lagt ner så mycket resurser på det här, så fortsätter vi att handlägga det som ett prioriterat ärende. Det läggs inte i malpåse för att det är nerrubricerat, säger Henrik Olin.

Den 24-årige mannen, hemmahörande i Strängnäs kommun, har tidigare dömts till villkorlig dom och dagsböter för olaga hot. Hösten 2013 ska han ha kört ifatt en bilist som han ansåg körde vårdslöst. När bilisten stannade hotade han att krossa dennes vindruta med en kofot. I bilen satt förutom föraren två barn.

Om 24-åringen efter en rättegång bedöms skyldig till grov allmänfarlig vårdslöshet riskerar han fängelse i upp till två år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!