På ett bygge finns det kranar som lyfter tusentals ton varje dag. Det finns sågklingor som går genom sten. Motorkapare som skär sig igenom betong. Det svävar betong, formar och armering över byggnadsarbetarna från den första minuten på arbetet.
Riskanalyser kring upplägget inför varje dags arbete är avgörande för alla på byggarbetsplatsen.
När ett bygge fungerar, då finns det ingen bättre arbetsplats. Men när den inte gör det, då är det med våra kroppar och vår hälsa – tyvärr också ibland med våra liv – som insats.
Under de senaste åren har arbetsklimatet hårdnat ute på våra byggarbetsplatser. Antalet underentreprenörer har ökat. Det ställer höga krav på arbetsmiljösamordning. Här måste arbetsgivarsidan ta sitt ansvar och det har de inte gjort. Det såg vi tydligt i onsdagens Uppdrag Granskning (SVT 18/1) ”En arbetares död”, som handlade om den olycka vid bygget av Vattenfalls huvudkontor i Solna där 26-årige Christian Wikström miste livet.
Först och främst måste arbetsgivarna lyssna på våra skyddsombud och vidta åtgärder när brister påtalas. Och om en olycka ändå inträffar måste det finnas en huvudentreprenör som kan hållas ansvarig. Det är också viktigt att vi fackligt kan genomföra löpande skyddsombudsträffar för att stötta skyddsombuden i sin roll. Detta är inte alltid uppskattat av arbetsgivarna.
Att Christian Wikström dog på bygget är en stor tragedi. Men att de olika entreprenörerna som fanns på plats nu står och pekar på varandra och att huvudentreprenören Peab kommer undan utan åtal är också en tragedi. Christian dog på grund av bristande säkerhet på arbetsplatsen. Därom råder inga tvivel. Men ingen kan åtalas. Reglerna är för råddiga.
Vi älskar våra jobb, vi älskar att vara med och bygga Sverige - men vi vill kunna göra det med både livet och hälsan i behåll. Huvudentreprenörsansvaret måste börja gälla fullt ut.
Johan Lindholm, förbundsordförande Byggnads
Jan Andersson, ordförande Byggnads Mälardalen