I augusti berättade Strengnäs Tidning att räddningstjänsten sökte frivilliga stallarholmsbor för en så kallad CIP-utbildning. Tanken är att de vid olyckstillfällen ska få sms och snabbt kunna rycka ut för att göra en första insats, i väntan på att räddningstjänsten kommer till platsen.
Nu är den första utbildningen i gång. 17 personer samlades vid brandstationen i Strängnäs på söndagen, en uppslutning som utbildningsledaren Frank Granath var mycket nöjd med.
‒Så här mycket folk hade ingen av oss räknat med, säger han och tillägger att han hoppas att intresset sprider sig så att ännu fler hakar på.
En som hörsammat räddningstjänstens förfrågan var Lilian Lagergren, som bor utanför Stallarholmen.
‒Jag känner till CIP sedan tidigare eftersom jag jobbar som larmoperatör på räddningscentralen i Stockholms län. Vi har den funktionen på Ekerö så jag vet hur det fungerar, säger hon.
När hon läste om att det skulle införas i Stallarholmen bestämde hon sig för att gå utbildningen.
‒Jag vill hjälpa till, säger hon.
Det vill även Mikael Swärd Eriksson.
‒Jag tycker om att hjälpa människor, och jag är redan med i Frivilliga resursgruppen i kommunen. Det här kändes som en bra fortsättning, säger han.
Förutom hjärt- och lungräddning och första hjälpen, handlade söndagens möte om hur man beter sig på en olycksplats och vilka lagar och regler som gäller.
Gruppen ska träffas vid minst ett tillfälle till. Därefter registreras deltagarna som CIP av Brandskyddsföreningen, som också förser dem med särskilda CIP-västar samt varsin brandskyddsväska.