Dags att söka sommarjobb: Feriepraktiken blev en bro in till arbetslivet

I dag kan ungdomar börja söka feriepraktikplatser inom Eskilstuna kommun. Precis som i fjol uppgår antalet platser till sammanlagt 600. Dessutom finns det 1000 sommarjobb att söka.

Lina Johansson, praktiksamordnare på Jobbcentrum.

Lina Johansson, praktiksamordnare på Jobbcentrum.

Foto:

Övrigt2017-03-01 07:35

För Jesper Perrault, som i dag är 19 år, innebar feriepraktiken en väg in på arbetsmarknaden. Efter nian gjorde han feriepraktik på en dagverksamhet för dementa.

‒Det var jätteroligt. Det gav verkligen ett första steg in i arbetslivet. Det gjorde sedan att jag sommaren därefter sökte till samma ställe, fast då som sommarvikarie. Det gjorde ett jättebra intryck på mig.

Förra året tog han studenten och behövde jobb.

‒Då tänkte jag att jag att jag kanske ska söka in till kommunen igen och se ifall det finns någon plats på till exempel hemtjänsten.

I dag jobbar Jesper Perrault som timvikarie inom hemtjänsten.

‒Jag var inne på vårdbanan. Jag hade jobbat med dementa. Om jag inte hade jobbat där hade jag säkert inte haft det jobbet jag har nu.

Feriepraktik innebär att man inte ersätter ordinarie personal. Feriepraktikanterna har handledare på sin arbetsplats. Praktiken pågår under tre veckor och kan sökas av ungdomar mellan 16 och 18 år.

‒Många gånger är feriepraktiken en första kontakt med arbetslivet och en viktig referens inför framtiden, så det är en viktig satsning för att påverka ungas möjligheter till framtida arbete. Feriepraktiken ger dessutom möjligheter för kommunens verksamheter att locka och etablera kontakter för framtida rekryteringar, säger Lina Simola, enhetschef för Jobbcentrum som administrerar feriepraktiken.

Ansökan om feriepraktik öppnas på onsdagen på eskilstuna.se.

Förra året ökades antalet feriepraktikplatser från 300 till 600. I år är antalet platser oförändrat 600.

De flesta feriepraktikplatserna finns inom barnomsorgen. Sedan kommer fastighetsskötsel. Andra verksamheter som erbjuder feriepraktik är till exempel äldreomsorgen och Munktellbadet. Man kan även göra feriepraktik som torgvärd eller på café.

Förra året var det över 1800 ungdomar som sökte feriepraktikplats. Ungdomar som inte har haft feriepraktik tidigare går före de som har haft feriepraktik. I övrigt lottas platserna ut.

‒Det är en väldigt lyckad satsning. Vi följer upp varje ungdom som går ut. Både arbetsplatser och ungdomar får svara på enkäter. 99 procent av alla handledare och arbetsställen kan rekommendera andra att ta emot en feriepraktikant. Man ser även att de yngsta, som är de här 16-åringarna, växer med uppdraget, säger praktiksamordnaren Lina Johansson på Jobbcentrum.

Kommunens kostnad för feriepraktiken uppgår till 6,4 miljoner kronor.

‒Att fortsätta vår satsning på feriepraktik är helt rätt eftersom det är en bro in till arbetslivet. Vi tar dessutom ett dubbelt ansvar. Förutom att vi stärker ungdomarna tar vi också ett arbetsgivaransvar som en av länets största arbetsgivare, säger Marie Svensson (S), ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.

Sommarjobben, som innebär att man ersätter ordinarie personal, finns inom en mängd olika områden.

‒Vi söker störst antal till vården som till exempel undersköterskor och vårdbiträden, säger Jimmy Bylund, arbetsledare på Eskilstuna kommuns rekryteringsenhet.

Andra yrkesområden är fastighetsskötare, parkarbetare, lokalvårdare, omsorgsstödjare, kockar och boendestödjare.

På eskilstuna.se/jobbahososs, kommer de lediga sommarjobben och feriepraktikplatserna att utannonseras och där kan man också göra sin ansökan. Jimmy Bylund tipsar om vad som kan vara viktigt att tänka på när man gör sin ansökan.

‒Det är viktigt att få med yrkeserfarenhet, utbildning och andra erfarenheter som kan vara meriterande. Sedan i en förlängning när man går vidare så är givetvis referenserna oerhört viktiga. Då tänker jag att feriepraktiken är en jättebra väg in där också att skapa sig erfarenhet från arbetsmarknaden, kontakter, men också någon person som kan beskriva hur man har fungerat i yrkeslivet.

Feriepraktikplatserna lottas ut

Feriepraktik innebär att man inte ersätter ordinarie personal.

Praktikanterna har handledare på sin arbetsplats.

Praktiken pågår under tre veckor.

Feriepraktiken kan sökas av ungdomar mellan 16 och 18 år.

Lönen ungdomar födda 2000-2001 uppgår till 75,50 kronor i timmen.

Födda 1998-1999 får 82,50 kronor i timmen.

Lönerna är kollektivavtalsenliga.

Kommunens kostnad för feriepraktiken är 6,4 miljoner kronor.

Antalet feriepraktikplatser uppgår till 600 (lika många som i fjol).

De som inte har haft feriepraktik tidigare har förtur framför de som har haft plats. I övrigt lottas platserna ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!