De ska leda arbetet med Affärsplan Eskilstuna

På torsdagen bildades de nya arbetsgrupper som ska leda arbetet med Affärsplan Eskilstuna under det kommande året. Vid affärsplanens stämma antogs även en motion om att inkludera fler företagare med utländsk bakgrund i arbetet.

Andreas Frisk, Veronica Haugdahl, Malin Sturk, Dean Moore, Veronica Gustafsson och Allen Ustamujic.

Andreas Frisk, Veronica Haugdahl, Malin Sturk, Dean Moore, Veronica Gustafsson och Allen Ustamujic.

Foto:

Övrigt2018-03-13 06:12

Affärsplanens högsta beslutande organ - den så kallade (be)Stämman - ägde rum på stadshuset i Eskilstuna på torsdagseftermiddagen. Det var den tredje stämman sedan 17 näringslivsaktörer 2015 antog en gemensam avsiktsförklaring om att utarbeta en affärsplan. Målsättningen är att sysselsättningsgraden i Eskilstuna ska vara högre än rikssnittet år 2030 och att ungdomsarbetslösheten ska vara under rikssnittet år 2022.

Ett exempel på en aktivitet som tillkommit inom ramen för Affärsplan Eskilstuna är de så kallade bemanningsfrukostarna som arbetsförmedlingen tagit initiativ till. Frukostarna är öppna för samtliga bemanningsföretag i Eskilstuna. Av 33 förmedlade ungdomar har 12 gått direkt ut i arbete.

Ett annat exempel är de samordningsmöten som samlar kommunala tjänstemän från olika förvaltningar och bolag för att ge vägledning i företagens ärenden. Initiativet startade i mars i år och genomförs nu varannan fredag.

Årets stämma leddes av Göran Hogestadh som även lett de två tidigare stämmorna. Förutom stämmoförhandlingar bjöd tillställningen på mingel och musik.

Årets stämma, som hade cirka 120 deltagare, antog en motion om att inkludera fler företagare med utländsk bakgrund i arbetet med Affärsplan Eskilstuna. Beslutet innebär bland annat att de ideella krafter som jobbar med Affärsplan Eskilstuna kommer att få stöd av en kommunal integrationsstrateg.

Vid stämman bildades de tre arbetsgrupper som ska samla personer som är intresserade av att utveckla Eskilstuna och som ska komma med förslag på ytterligare förbättringar.

Allen Ustamujic, sektionschef vid arbetsförmedlingen, och Veronica Gustafsson, centrumchef för Tuna Park, utsågs till sammankallande för gruppen Jobbevolution.

– För mig är Affärsplan Eskilstuna ett utmärkt forum att titta på nya vägar hur vi bemöter de gemensammas samhällsutmaningarna, säger Allen Ustamujic.

Veronica Gustafsson har på olika sätt varit med i Affärsplan Eskilstuna ända sedan starten.

– Jag har ju sett att affärsplanen verkligen gör nytta. Att jobba tillsammans på det här sättet med näringslivet och kommunen är väldigt gynnsamt, säger hon.

Veronica Haugdahl, projektledare på Eskilstuna kommun, och Andreas Frisk, vd på Secor, är sammankallande i gruppen Kunskapsevolution.

– Jag jobbar i kommunen som projektledare för att sänka arbetslösheten. Det här blir ytterligare ett verktyg. Genom Affärsplan når jag andra personer som jag inte når till vardags, säger Veronica Haugdahl.

Andreas Frisk menar att det finns ett stort behov av kompetens.

– Eftersom jag är företagare vet jag att kompetens oftast är en viktig fråga. Ett system går att köpa in, men den som ska köra det är minst lika viktig.

Dean Moore, vd på Frank, och Malin Sturk, trygghetskoordinator på Eskilstuna kommun, är sammankallande för gruppen Samhällsevolution.

– Jag har jobbat på kommunen, jag är väldigt aktiv i näringslivet numera och har jobbat väldigt mycket inom föreningslivet. Man öppnar dörrar mellan föreningslivet och näringslivet och kommunen, säger Dean Moore.

Malin Sturk anser att Eskilstuna behöver nya lösningar för att få en positiv utveckling.

– Att kommunen ska samarbeta mer och jobba mycket mer med näringslivet och föreningslivet i de här frågorna tror jag är helt rätt väg att gå.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!