Torkan slår nu hårt mot landets lantbrukare och djurbönder. Situationen är på gränsen till katastrofal, betena och vallarna torkar ner och man stödutfodrar nu med det foder som skulle finnas till vintern. Spannmålsskördarna beräknas bli halverade på grund av torkan. Djurägarna anmäler sina djur till slakt för att klara situationen och slaktköerna är nu mycket långa. Trycket på landets slakterier är mycket högt och avsättningen måste öka. För att hjälpa till i denna kris är det viktigt att konsumenterna väljer att köpa mer svenskt kött.
Vi har ett av världens renaste lantbruk med god djuromsorg och låg antibiotikaanvändning men ändå importerar vi cirka 50 procent av vår mat.
Att svenska bönder blir extra utsatta när vädret blir extremt och missväxt hotar, beror på att de redan i dag har för låg lönsamhet på grund av för höga skatter samt hårdare och mer kostsamma regelverk. Detta ger en betydligt sämre konkurrenskraft och sämre lönsamhet än kollegorna.
Att Sveriges djurägare och lantbrukare som producerar bland Europas miljövänligaste mat och har den bästa djuromsorgen ska ha EU:s högsta skatter på sin produktion, är inte rimligt. Att betala höga dieselskatter och dessutom inte få ut sina EU-ersättningar i tid gör situationen ännu tuffare.
Det är bra att Jordbruksverket, LRF och regeringen har en dialog för att hitta lösningar för att underlätta situationen.
Vad regeringen och Jordbruksverket behöver ägna sig åt nu är att börja betala ut EU-ersättningarna och att omgående fatta beslut om alla de dispenser som kan behövas för att underlätta i denna krissituation. Detta behöver ske omgående så att djurägare och lantbrukare utifrån det kan fatta långsiktiga beslut om sina verksamheter. Annars är risken stor att man tvingar lantbrukarna att fokusera på hur man ska avveckla sin djurbesättning. Sveriges egen livsmedelsproduktion riskerar då att försvinna.
Sveriges lantbrukare och djurägare måste få lägre skatter, bättre konkurrenskraft och kunna öka sin lönsamhet och därmed minska sårbarheten. Vi måste ge Sveriges lantbrukare bättre förutsättningar så att de kan producera mer mat och skapa fler arbetstillfällen i Sverige. Det är bra för miljön, landsbygden, jobben och tillväxten.
Lotta Finstorp (M), riksdagsledamot Sörmland
Sten Bergheden (M)
Landsbygdspolitisk talesperson, riksdagsledamot Skaraborg