Vänsterpartiet ser mycket positivt på utvecklingen av området Väster i Eskilstuna. Här finns stora möjligheter att skapa en hållbar och blandad stadsdel med både bostäder och verksamheter.
Majoritetens (C, M och S) beslut, att ge bygglov för nybyggnad av kontor/industri på fastigheten Väduren 23, gick dock för snabbt och strider mot gällande lagstiftning och kommunens egna syften med området Väster.
Vi delar den bedömning som görs av stadsbyggnadsförvaltningens planavdelning, kommunens stadsarkitekt och kommunens byggnadsantikvarie.
Beslut om bygglov innebär en betydande inverkan på omgivande bebyggelse och ska därför prövas mot plan- och bygglagens (PBL) kapitel fyra, paragraf två. Detta har inte gjorts och vi anser därför att beslutet strider mot plan- och bygglagen.
Vi motsätter oss även beslutet med hänvisning till plan- och bygglagens kapitel sex, paragraf två, och stadsbyggnadsförvaltningens planavdelning som menar att underlaget inför beslutet inte är tillräckligt för att pröva det i bygglov.
PBL, kapitel sex, paragraf två: ”Vid planläggning, i ärenden om bygglov … ska bebyggelse och byggnadsverk utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan”.
Detaljplanen från 1923 ger visserligen byggrätt för en ny byggnad på platsen, men tar inte hänsyn till dagens krav så som de beskrivs i plan- och bygglagen enligt ovan.
Vår åsikt är att man bör utveckla området Väster utifrån ett helhetsperspektiv, så som beskrivs i kommunens antagna Planprogram Väster och Fördjupning av planprogram Väster.
Programmets intention och tydliga signal är att vid önskemål om nybyggnation och utveckling av området ska en ny och uppdaterad detaljplan tas fram för respektive område där byggherrens önskemål vägs samman med gällande lagstiftning och aktuella kommunala planer. Syftet är att skapa en sammanhållen och hållbar stadsdel.
Majoritetens beslut om bygglov tar på inget sätt hänsyn till en helhet i utvecklingen av området och går emot det antagna fördjupningsprogrammet för Väster.
Vi menar också att beslutet riskerar att få negativa kommunalekonomiska konsekvenser då kommunen kommer att få stå för framtida kostnader kopplat till kommande byggnation. När kommunen tar fram en detaljplan fördelas kostnader för exempelvis nödvändig infrastruktur mellan berörda parter.
Enbart bygglovsbeslut utan detaljplan ger inte denna möjlighet. I underlaget finns heller ingen hållbar lösning av parkeringsfrågan.
Eftersom majoriteten inte väljer att ta fram en detaljplan innan beslutet blir frågan om påverkan på riksintresset heller inte belyst, vilket är en stor brist.
Att inte ta fram en detaljplan, i strid mot plan- och bygglagen samt kommunens egna dokument för utveckling av området Väster, riskerar nu att bli prejudicerande vid framtida bygglovsansökningar baserade på föråldrade detaljplaner.
Därför sa vi nej till bygglovet. Detta har ingenting att göra med det Energicenter som omnämns av flera socialdemokratiska kommunalråd och Eskilstuna-Kuriren.
Joel Hamberg (V)
Andre vice ordförande stadsbyggnadsnämnden
Maud Ekman (V)
Ersättare stadsbyggnadsnämnden