"Det finns många fördelar med en liten skola"

Det finns många likheter mellan den snart ett år gamla Sparreholms skola och det som kan komma att bli Vårfruberga friskola från och med höstterminen 2019.

Entela Laboviti har en lärarkollega på Sparreholms friskola. Undervisningen sker i så kallad B-form; alltså att årskurserna F–1 bildar en klass, och 2–3 en annan.

Entela Laboviti har en lärarkollega på Sparreholms friskola. Undervisningen sker i så kallad B-form; alltså att årskurserna F–1 bildar en klass, och 2–3 en annan.

Foto:

Övrigt2018-01-09 13:51

Sparreholms skolas tillkomst påminner om situationen i Strängnäs kommun, där bolaget Vårfruberga utbildning nu hoppas på att få tillstånd att starta en friskola när kommunala Fogdö skola ska läggas ner.

Ekbackens skola, en F–6-skola som drevs av Flens kommun, hade varit nedläggningshotad flera gånger. I december 2015 fattades beslutet – vårterminen 2017 skulle bli den sista i kommunal regi, eleverna skulle i stället hänvisas till en skola i Malmköping som ligger drygt en mil bort.

‒Det var många ideella krafter som gick samman för att det skulle bli verklighet, berättar Antonia Csanadi som är rektor för den snart ett år gamla verksamheten.

Det var Sparreholms bygderåd som ansökte om och fick Skolinspektionens tillstånd att starta friskolan från höstterminen 2017. Den drivs av Sparreholms utbildning, ett icke vinstdrivande aktiebolag. Skolan har 37 elever i årskurserna F–3. Två lärare arbetar på skolan; en har eleverna i förskoleklass och årskurs ett, den andra har tvåorna och treorna. Specialpedagog, skolsköterska och andra elevhälsofunktioner köps in på konsultbasis.

Att samla resurserna på färre, större enheter är ett av syftena med det yttrande som Strängnäs kommun ska lämna till Skolinspektionen, som är del av myndighetens beslutsunderlag. Det är oklart när bolaget får besked om huruvida det får starta Vårfruberga friskola eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!