Internationella Engelska Skolan sätter inte glädjebetyg, kontrar Hans och Barbara Bergström, där hon är en av skolans grundare, i Dagens Industri (4/6).
Bara att debatten förs vittnar om ett systemfel.
Olika skolor ger olika betyg för likvärdiga prestationer och betygen har höjts över tid, utan att resultaten har blivit bättre. Det sänker förtroendet för skolväsendet och skapar orättvisa mellan elever som ska söka vidare till nästa skolform.
Det enda sättet att få bort glädjebetygen är att skapa ett regelverk som säkerställer att ingen kan sätta glädjebetyg, varken för att sockra skolans statistik eller för att lärarna som undervisar elevgrupper med låg kunskapsnivå omedvetet anpassar kunskapskraven.
Vägen dit är att låta alla elever i årskurs nio skriva nationella prov i matematik, engelska, svenska, SO, NO och moderna språk, och rätta dem centralt, så att ribban för varje betygssteg läggs lika högt för alla. Därefter får inte skolans betygssnitt avvika nämnvärt från snittet på nationella provet i varje ämne. Betygssnitten i övriga ämnen – bild, slöjd, musik, idrott och hemkunskap – kan följa det totala snittet.
Då försvinner möjligheten för skolor att försöka konkurrera med höga betyg för klena insatser. Inte heller kommer skolor kunna gömma undan att de har många svagpresterande elever, genom att rätta de nationella proven ”snällt” och godkänna elever som behöver ytterligare studietid för att nå målen.
Låter det för enkelt för att vara sant? Det anmärkningsvärda är att det inte redan har gjorts.