Eskilstuna kan bli årets stadskärna

Eskilstuna har chans att kamma hem titeln "Årets stadskärna" efter att har nominerats till utmärkelsen tillsammans med Linköping och Örnsköldsvik.

Isabel Gölles är vd för Eskilstuna innerstad AB som verkar för ett Eskilstuna centrum i toppklass.

Isabel Gölles är vd för Eskilstuna innerstad AB som verkar för ett Eskilstuna centrum i toppklass.

Foto:

Övrigt2018-03-11 16:58

Linköping och Örnsköldsvik har redan fått utmärkelsen två gånger var. För Eskilstunas del är det första gången att bli nominerad – detta dessutom på första ansökningsförsöket.

‒Det känns verkligen jättekul. Jag är så stolt över Eskilstuna och det arbete som sker just nu. Vi har kommit så långt, säger Isabel Gölles, vd för bolaget Eskilstuna innerstad.

Hemligheten bakom finalplatsen är enligt Isabel Gölles den utveckling som Eskilstuna genomgår och den samverkan som sker mellan kommunen, fastighetsägare och näringslivet i stan.

‒Vi har ett mycket bra fungerande samarbete mellan kommun och näringsliv. Se till exempel på Fristadstorget och allt som händer där och på renoveringen av Kungsgatan som bekostas genom samfinansiering mellan det privata och offentliga.

Jag är så stolt över Eskilstuna och det arbete som sker just nu.

Isabel Gölles, Eskilstuna innerstad

Att utses till årets stadskärna skulle enligt Isabel Gölles betyda mycket för Eskilstuna som varumärke.

‒Det synliggör allt det positiva som sker i Eskilstuna. Det ökar antalet besökare, fler söker sig hit för shopping, restaurangbesök och studiebesök.

Den 30 maj koras segraren under en konferens i förra årets vinnarstad Västervik.

Isabel Gölles tror att Eskilstuna har goda chanser att ta hem titeln som årets stadskärna 2018.

‒Kurvan pekar uppåt. Utmärkelsen handlar om den stad som utvecklats mest under senare år och där ligger vi mycket bra till, säger hon.

Det är branschorganisationen Svenska stadskärnor som står bakom utmärkelsen som i år delas ut för 24:e gången. Organisationens syfte är att "skapa levande orter och livfulla städer genom samverkan mellan offentliga och privata aktörer". I organisationen samverkar bland andra Trafikverket, Boverket, Sveriges kommuner och landsting, SKL, Svensk handel och Fastighetsägarna Sverige.

– För att arbeta med hållbar stadsutveckling krävs både helhetssyn och helhetsgrepp samt en gemensam målbild. Det behövs gränsöverskridande tankesätt, arbetssätt, genomtänkta strategier och väl förankrade handlingsplaner. Årets tre kandidater är väl införstådda med detta. Deras arbete visar på stark framtidstro, målmedvetenhet och förbättringar, säger Eva Hägglund, juryns styrelseordförande och vice ordförande i Svenska stadskärnors styrelse, i ett pressmeddelande.

Årets stadskärna

Utmärkelsen går till den svenska stad som under de närmast föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum, genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer. Med framsteg menas att det finns ett flertal mätbara resultat av stadskärnans utveckling.

För att bli nominerad krävs ett giltigt kvalitetscertifikat på samverkan, QM – Quality Mark och resultat baserade på strategier och handlingsplaner med tydliga mål, budget och genomförande. Graden av samverkan mellan den offentliga och privata sektorn är direkt avgörande för stadens och stadskärnans attraktionskraft och tillväxtpotential.

Årets stadskärna utses av intresseorganisationen Svenska stadskärnor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!