2010 slutade Linus Thörnblad fyra på EM i Barcelona.
Detta trots att han skadades under finalen och hoppade med smärtor innan han rev ut sig på 2,31 meter.
Vad ingen visste då var att det skulle bli stjärnans och den stora talangens sista framträdande på de stora scenerna.
– Under det året kom depressionen och utmattningssyndromen smygande. Jag försökte kämpa emot och intalade mig först att jag drabbats av någon bakterie. Men det blev bara värre och jag träffade en beteendevetare och psykolog som förklarade för mig vad det kunde vara. Först ville jag inte tro på det, men sedan släppte jag taget och accepterade och då blev allt egentligen bara svart, berättar Linus Thörnblad.
Under lång tid därefter handlade dagarna om gråt och massor av sömn.
– Jag sov runt 20 timmar per dygn och det enda jag gjorde när jag gick upp var att äta innan jag gick och la mig igen. Det tog upp emot ett år innan jag började komma tillbaka någorlunda.
2012 kom så beskedet från höjdstjärnan som hoppade 2,30 som 18-åring och som har ett personligt rekord på hela 2,38 att han tackade för sig.
– Det fanns inget val. Jag var tvungen att lägga av för att överleva.
Jag sov runt 20 timmar per dygn och det enda jag gjorde när jag gick upp var att äta innan jag gick och la mig igen
Linus Thörnblad
Sex år efter det definitiva beslutet att lämna toppidrotten mår Thörnblad förhållandevis bra.
– Jag jobbar ungefär 75 procent av min tidigare kapacitet och har lärt mig att leva med detta. Det är dock en livslång resa där det gäller att lära sig nya tankesätt. Att man hittar förmågan att båda sätta på och stänga av.
Och just när det handlar om friidrottandet har Linus bestämt sig för att åtminstone tillfälligt sätta på och tävla på nytt.
När SM avgörs i Eskilstuna mellan 24 och 26 augusti gör han en överraskande comeback.
– När det gäller mitt höjdhoppande så har jag känt att allt blev lite snöpligt. Det var ju egentligen inte ett frivilligt beslut att lägga av utan då var jag tvungen, säger han och fortsätter:
– Under våren började jag träna lite för skojs skull. Jag har kört några pass i veckan och byggt upp mig. När jag testat att hoppa har det känts rätt bra och efter hand har det växt fram att tävla på SM igen.
Hur högt har du hoppat på träning?
– Ha, ha ... ja, det undrar många. Jag har gjort ett hopp på 2,10 i jympaskor och kort ansats som finns inspelat. Sedan har jag gjort andra hopp mer på riktigt som känts bra. Men exakt vad jag gjort vill jag hålla för mig själv.
Linus Thörnblad har aldrig vunnit ett SM-guld utomhus. 2007 när mästerskapet senast gick i Eskilstuna kom han tvåa efter Stefan Holm.
Har du tänkt tanken att försöka vinna det där guldet nu. För 2,10 eller 2,20 kan ju räcka väldigt långt?
– Ja, jag får erkänna att någonstans i bakhuvudet finns förstås tanken på att ta hem ett guld. Men det är jättesvårt att sia om hur det ska gå, men jag lovar att försöka bjuda på lite show och jag åker inte till Eskilstuna för att nöja mig med att hoppa 1,90. Kommer det dessutom mycket publik så tänder man förstås till ännu mer.
Linus Thörnblad slog igenom med dunder och brak som tonåring.
En annan ung kille som tagit idrottsvärlden med storm är stavhoparen Armand Duplantis som nyligen vann EM på 6,05 meter.
– Vilken kille, helt enormt. Han kan säkert bli hur bra som helst, säger Linus om den unga stjärnan.
Vad skulle du ge för råd till en kille som Duplantis som likt dig kommit fram väldigt tidigt? Förr eller senare kommer kanske en motgång även för honom?
– Jag skulle säga till honom att inte ta saker och ting för givna. Blir man skadad eller om något annat händer blir omställningen enorm. Det gäller att njuta här och nu. Och det tror jag Duplantis gör. Det verkar vara en smart kille med bra omgivning som stöttar honom.
Njuta här och nu är också något Thörnblad ska göra på SM.
– Jag känner att jag nu får chansen att välja själv när jag ska sätta punkt för idrottandet. Det kan bli efter SM i Eskilstuna eller så blir det en fortsättning. Just nu är dock bara fokus på SM och så får vi se hur allt känns efteråt. Det ska hur som helst bli väldigt kul och spännande att tävla igen.