De flesta lokala nöjesinitiativ har svårt att få det att gå ihop. Trots kommunala bidrag, företagssponsring och privata gåvor slutar det oftast med underskott när kassan räknas ihop.
För Eskilstunarevyn AB ser det annorlunda ut. Under de senaste sex åren har revyn varje år dragit in i genomsnitt drygt 100 000 kronor i vinst. Under samma period har de två delägarna kunnat plocka ut en årlig utdelning på i snitt 110 000 kronor.
Medan de flesta lokala teater- och nöjesuppsättningar i Sörmland har sin bas i ideella föreningar satsade Eskilstunarevyn på att bli aktiebolag redan år 2003. Trots att revyn varken vänt sig till sponsorer eller ansökt om offentliga medel har affärerna gått ihop år efter år.
För andra nöjesmakare ser det inte sällan annorlunda ut. Trots att de medverkande i de flesta fall sjunger, dansar och agerar på ren och skär entusiasm och bara undantagsvis får betalt för den tid de lägger ned, så är det tufft att få utgifterna att synka med inkomsterna. För vissa uppsättningar har det gått helt åt skogen. Så försattes till exempel Kulturföreningen DOB i konkurs 2014 efter att ha satt upp "Jekyll & Hyde" i Eskilstuna. De medverkande musikerna hade utlovats lön, men när föreställningarna väl var spelade fanns inga pengar kvar i kassan.
Ofta ser det ekonomiska upplägget i de ideella föreningarna ut så här: Skådespelare och "runtomkringfolk" som kaffekokare, garderobspersonal och trunkbärare kör utan ersättning, medan regissör, koreograf, producent, ljud- och ljustekniker samt musiker får betalt.
När det gäller inflödet av pengar är biljettintäkterna grundplåt påspädd med bidrag från kommun, landsting och sponsorer.
Att få ekonomin att gå runt är en ständig utmaning för en liten, ideell förening, säger Karl Serneberg i Artistföreningen Scenknuten som till hösten 2017 sätter upp musikalen "Footloose".
‒Vi vilar på fyra ben: Medlemsavgifter, café- och garderobsverksamhet på Eskilstuna teater, trogna privata sponsorer och bidrag från kommunen och Sparbanksstiftelsen Rekarne. De år produktionerna går back håller vi oss flytande på cafépengarna. Men nyckeln till att gå runt är i grunden biljettförsäljningen. "Grease" sågs av över 4000 och efter den hade vi väldigt mycket pengar i kassan. Tyvärr svek publiken "Urinetown", som vi satte upp två år senare, då gick vi minus. "Producers" och "Narnia" gick bättre, och vi kom på fötter igen.
‒Lätt att få ihop det är det inte, men vi jobbar hårt och är noggranna med att hålla kostnaderna nere. Målet är inte att tjäna pengar, däremot vill vi göra det möjligt för alla oavsett ålder att få hålla på med det roligaste de vet: musik, dans och teater. Alla medlemmar är med och bidrar och vi kör på pur glädje.
Till sommaren sätter Föreningen Kolhusteatern i Hälleforsnäs upp "Familjen Addams". Förra årets uppsättning, "Aida" gick på plus och det gör att 2017 års startbudget ligger något högre än förra årets, konstaterar föreningens kassör Elisabeth Johansson.
‒Vi höll igen stenhårt på kostnaderna från början när vi satte upp "Aida". Eftersom vi hade bra biljettintäkter lyckades vi få till ett plusresultat. Utöver biljettförsäljningen lutar vi oss mot lokala sponsorer och ett bidrag från Flens kommun.
Precis som Scenknuten betalar Kolhusteatern ut arvode till producent, konstnärligt ansvariga och musiker. Övriga medverkar ideellt och för att hålla kostnaderna för scenografi, dekor och rekvisita nere jobbar föreningsmedlemmarna med tillverkning och införskaffande.
Strängnäsrevyn ingår i den ideella föreningen Strengnäs Arbis som funnits i stan sedan 1873 och även har andra verksamheter i form av barn- och ungdomsteater.
‒Det betyder att vi disponerar över en större mängd teknik, rekvisita och kläder och att vår största fasta utgift faktiskt är hyran för förrådet, berättar Gabriella Wretling som är kassör i Strengnäs Arbis.
Andra stora kostnader är resor, som företas för att tävla i revy och nätverka med andra revyer, och försäkringar.
Arvoden betalas ut till musiker, regissörer, koreografer och manusförfattare.
‒Men utan makalösa ideella insatser från alla håll och kanter skulle det inte bli någon revy.
Trots att Strängnäsrevyn vilar på ideell basis har föreningen inte tagit emot vare sig privata sponsorpengar eller offentliga bidrag på många år.
‒Däremot har vi ibland haft möjlighet att själva sponsra andra kulturella evenemang och dessutom delar vi årligen ut stipendier till duktiga gymnasieungdomar.
Strängnäsrevyns enskilt största inkomstkälla är biljettintäkterna.
‒Prognosen för det senaste året är ett nollresultat efter avskrivningar och upprustning av en del teknik.