‒Det har bara exploderat av karljohansvamp i skogen. Det är nästan inte klokt, säger Lise-Lott Berggren.
Hon och grannen Angela Ceccon tog en sväng i helgen och kunde knappt bära hem skörden av karljohan, eller stensopp som den egentligen heter, så riklig var den. Under måndagseftermiddagen tog de en ny tur och fann ännu mer.
‒Det vimlar av dem, och det kommer säkert att vara så i ungefär tio dagar till, spår Lise-Lott Berggren som minns en liknande karljohansäsong för några år sedan.
‒Då var det minst lika mycket, säger hon.
En och annan fårticka och fjällskivling har också synts till men karljohan har dominerat vid Lise-Lott Berggren och Angela Ceccons hemliga svampställen i Dunkerskogarna.
‒Det man ska tänka på med karljohan är att de måste rensas på en gång, annars blir de dåliga, säger Lise-Lott Berggren.
Det är främst Angela Ceccon som tar hand om svampen när den väl är plockad och hemburen.
‒Jag gör inläggningar, fryser in och torkar den. Den är fin att ha i risotto. Sedan brukar jag skicka torkad svamp till Italien och får salami och ost i utbyte, säger hon.