Farlig skolväg oroar många

Sedan Bildningscentrum Stenhammar på Drottninggatan öppnade har många elever fått en betydligt farligare skolväg. Nu måste de passera järnvägen vid Variaövergången, som är en plankorsning.

Shamiram Khalaf, Lisbeth Brevig (M), Asiso Isse och Lotta Finstorp (M) vid plankorsningen Variaövergången i Flens tätort. Shamiram Khalaf och Asiso Isse passerar Variaövergången på väg till studier på SFI.

Shamiram Khalaf, Lisbeth Brevig (M), Asiso Isse och Lotta Finstorp (M) vid plankorsningen Variaövergången i Flens tätort. Shamiram Khalaf och Asiso Isse passerar Variaövergången på väg till studier på SFI.

Foto:

Övrigt2018-01-03 17:11

En väljare har på tidningens "kan du lova att göra klar Variaövergången över järnvägen i Flen i höst?" Här har samtliga partier svarat nej och hänvisar till att kommunen inte äger frågan och det är Trafikverket som äger övergången. Partierna tycker dock att det är en angelägen fråga och flera partier svarar att man arbetar med att påverka Trafikverket.

Sedan den nya grundskolan på Drottninggatan startade i höst har frågan aktualiserats ytterligare. Varje dag måste många skolbarn, som tidigare gick på den nu nedlagda Söderskolan på Salstaområdet, ta sig över Västra stambanan vid Variaövergången.

Shamiram Khalaf har en dotter som är 13 år och går på Bildningscentrum Stenhammar.

– Hon går inte här vid järnvägsövergången. Hon får gå runt. Det blir en jättelång väg och tar tid men det är bättre, säger Shamiram Khalaf, som själv läser SFI på Drottninggatan och passerar över Variaövergången på väg till sina studier.

En som nu vill ta tag i frågan är riksdagsledamoten Lotta Finstorp (M). När hennes parti i veckan träffade Somaliska föreningen i Flen fick hon reda på att många föräldrar är oroliga över att deras barn måste gå den farliga skolvägen över Variaövergången.

– Många har också tagit upp frågan i valrörelsen. Jag har fått höra om Variaöövergången när jag stått och pratat med folk utanför ICA, säger Lotta Finstorp.

Hon vill nu ta med frågan om Variaövergången till riksdagen eftersom järnvägen är en statlig angelägenhet.

Hur ska du driva frågan om du kommer in i riksdagen?

– Det beror på om vi hamnar i regeringsställning eller i opposition. Jag har ställt 110 interpellationer till ministrar under denna mandatperiod, säger Lotta Finstorp.

Att få till en ombyggnad kan ta år, hur ska situationen lösas under tiden?

– Det är en kommunal fråga som måste lösas. Som kommun är vi ansvariga för våra barn. Det måste till en bemanning här när barnen ska gå över. Bemanningen kan vara personal från kommunen, äldre elever, civilförsvaret eller Frivilliga resursgruppen, FRG, säger Lisbeth Brevig, lokal moderatpolitiker samt instruktör på Civilförsvarsförbundet.

– Man kan bemanna men sedan måste man också styra om så att barnen går via järnvägsundergången, i stället, (vid järnvägsstationen, red. anm), säger Lotta Finstorp.

Kan du lova?

Vill du ställa en fråga till politikerna?

Gå in på sajten kandulova.sormlandsmedia.se. Klicka på Skicka fråga. Där skriver du in din fråga som ska börja med ”Kan du lova”. Frågan kan som längst vara 140 tecken lång.

Du behöver uppge ditt namn och kontaktuppgifter till oss men behöver inte skriva under med ditt namn, du kan använda signatur.

Frågan ska gälla det politikerna i kommun eller landsting styr över, som vård, skola eller kommunikationer.

Frågorna publiceras efter hand.

Följ hur svaren på frågan du ställt kommer in på samma sajt. Du kan också dela din fråga, och politikernas svar, i sociala medier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!