Som tidningen skrivit arbetar ansvariga inom räddningstjänsten nu med alternativa scenarier för hur beredskapsstyrkan i kommunen ska formeras från 1 maj. De förändringar man lär tvingas göra beror på att 13 av 20 deltidsbrandmän i Torshälla sagt upp sig i missnöje över det nya centrala avtalet.
Kommunens förhoppningar om att uppsägningarna ska tas tillbaka har inte infriats. Om uppsägningarna ligger fast påverkas numerären i den nuvarande beredskapsstyrkan i kommunen negativt.
‒Om det blir allvar den 1 maj så har vi en mindre styrka än de 18 vi har i dag. Vid en allvarlig händelse kommer det under en kortare tidsperiod att bli tufft att få ihop styrkorna. Men allt beror på hur många som finns kvar i Torshälla. Det kan vara allt från fem till tio personer, säger Geerth Gustavsson.
Som det ser ut idag utgörs jourberedskapen av åtta heltidsbrandmän på huvudstationen i Eskilstuna, samt fem deltidsbrandmän i Torshälla och lika många från stationen i Västermo. Ett av de alternativ som diskuteras är att laborera med schemat så att brandmännen i Västermo har jour var tredje vecka istället för var fjärde.
‒Då skulle de vara sju i beredskap i stället för fem. Men det kräver förstås förhandlingar med personalen. Ett annat alternativ är att snabba på den redan planerade utökningen av antalet heltidsbrandmän i Eskilstuna för att kunna ha tio brandmän i beredskap istället för åtta. Och då krävs att vi förhandlar politiskt om mer pengar till nämnden.
Enligt de beräkningar som gjorts kommer nämnden behöva mellan 0,5–2 miljoner i extra anslag varje år för att behålla en styrka på 18 personer.
‒Det dyraste alternativet utgår från att vi inte har någonting kvar i Torshälla. Men jag hoppas fortfarande att de allra flesta av dem som sagt upp sig kommer tillbaka och att vi ska ha en brandstation där, säger Geerth Gustavsson.