Färre brott anmälda i år än under fjolåret

En enda person anmäls flera hundra gånger om året i Katrineholm, men även med de anmälningarna inräknade har antalet polisanmälningar gått ner.

Färre brott har anmälts hittills i år, jämfört med samma tid förra året. När det gäller olaga hot är statistiken lite missvisande. En person har anmälts vid hundratals tillfällen. Bilden har dock inget samband med den personen.

Färre brott har anmälts hittills i år, jämfört med samma tid förra året. När det gäller olaga hot är statistiken lite missvisande. En person har anmälts vid hundratals tillfällen. Bilden har dock inget samband med den personen.

Foto:

Övrigt2017-09-04 18:27

Med flera skjutningar och misshandelsfall den senaste tiden, är siffrorna från polisen kanske förvånande. Men till och med september i år har färre brott polisanmälts i Katrineholm, Flen och Vingåker än under samma tid förra året.

‒Förra året anmäldes 6 355 brott till och med september. Samma siffra i år är 5 995 anmälda brott, säger Anders Gölevik, lokalpolisområdeschef i de tre kommunerna.

Minskningen är 5,6 procent. Främst har stöldbrotten minskat.

‒Tillgreppsbrotten har minskat med 300 anmälningar. Våldsbrotten ligger kvar på samma nivå som förra året.

Misshandel i offentlig miljö, "slagsmål på stan", har minskat sedan 1990-talet.

‒Vi hade mer stök runt krogarna och nöjeslivet förr. Det finns nog en annan attityd till drickande i dag. Det kan man se i hela västvärlden, säger Anders Gölevik.

Ser man på antalet anmälda brott per invånare ligger KFV-regionen ganska högt.

‒Tittar man på anmälda brott per 100 000 invånare ligger Eskilstuna högre än vad vi gör, men vi ligger högre än Nyköping. Sörmland över huvud taget har ganska hög brottslighet per capita, högre än exempelvis Jönköpings län. Det är väldigt svårt att reda ut vad det beror på, säger Anders Gölevik.

I studien "På egna meriter", utförd av Brottsförebyggande rådet 2009, finns inga tydliga förklaringar till varför brotten - eller anmälningsbenägenheten - är större här. En förklaring uppges vara att polisen prioriterat vissa brott, som narkotikabrott. Men några tydliga sociala eller ekonomiska skillnader kan inte slås fast, enligt studien som dock har några år på nacken.

När det gäller brottet olaga hot, som räknas som ett våldsbrott, har en enda person anmälts ett par hundra gånger per år de senaste åren. Det handlar om en patient på Karsuddens sjukhus, som Katrineholms-Kuriren skrivit om tidigare. Den så kallade "Karsuddenmejlaren" skickar hot till myndigheter och även andra, i mycket stor omfattning.

‒Vi har ett par hundra sådana hot att skriva in. Det blir inga åtal, men vi måste ändå hantera hoten och skriva in dem och en åklagare måste fatta beslut om att lägga ner dem, säger Anders Gölevik.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!