Under torsdagen gick Eskilstuna kommun ut och varnade:
"Varning! Vid järnvägsöverfarten vid Stålforsbron har det bildats stora hål i vägbanan på båda sidor om överfarten samt spår. Vi har lagat hålen men de har körts upp igen. Vädrets inverkan gör att det inte går att asfaltera då det är för mycket vatten i körbanan. Så sänk hastigheten, kör försiktigt och följ skyltning!"
Det bara small till.
Drabbad bilist
För den bilist Eskilstuna-Kuriren varit i kontakt med kom varningen alldeles för sent. Redan på onsdagskvällen körde han sönder två däck på platsen:
‒Det var kolsvart och regnade så jag hade inte en chans.
Mannen, som inte vill framträda med namn och bild, var på väg till jobbet. När han passerade järnvägsövergången vid Stålfors hände något:
‒Det bara small till. När jag kommer fram till jobbet i Vilsta så ser jag att jag har fått punktering på båda däcken på ena sidan.
På bilderna som mannen skickar till Eskilstuna-Kuriren syns tydliga skador på båda däcken.
En bekant hjälper honom att komma med sommardäck att slå på tillfälligt. Och när denne passerar Stålforsövergången så är en grävare där och täpper igen.
Men förgäves alltså. Dagen efter går Eskilstuna kommun ut med varningen. Och under fredagen var hålen i vägen fortfarande kvar.
‒Vi har satt upp varningsskyltar om att det är en vägskada så att det syns tydligt. Vi har gått ut på vår webbsida, vi informerar på Facebook. Och vi har gått ut till blåljus och bussbolag, säger Sofia Berenard, verksamhetschef på gatuavdelningen drift och underhåll vid Eskilstuna kommun.
Åtgärderna man prövat för att åtgärda vägskadan har hittills varit verkningslösa.
Och en tillfällig lösning som att täcka över skadorna med en vägplåt är inte heller tänkbar.
‒När vi plogar är det jättefarligt om den hamnar på järnvägsövergången, säger Sofia Berenard.
På fredagsmorgonen var Eskilstuna kommuns driftsingenjörer ute och gjorde en bedömning.
Åtgärd får vänta tills vädret tillåter. Det går inte i den här fukten att laga med asfalt så som det är nu, då blir det bara ett lock som i stället slås upp och lossnar.
Hur har vägen kunnat bli i det här skicket?
‒Så här blir vägarna när vi har den här väderleken. När det växlar mellan kallt och varmt så sprängs vägen upp successivt och vattnet kryper ner i sprickorna och när det fryser utvidgas sprickorna ytterligare.
Det krävs inte mycket för att det ska bli problem berättar Sofia Berenard.
– Då räcker det att det blir mjukt under asfalten och en liten skada i och med att det går tung trafik här. Såna här vintrar är det väldigt många vägar som blir väldigt förstörda. Det kan gå på bara några timmar från det att vi varit och lagt i massa för att laga så går det upp igen.
Hur ska man göra när man ska passera där nu?
‒Sänka hastigheten. Det går att passera även om man kommer ner med hjulen i spårigheterna om man sänker hastigheten.
Om man kör sönder bilen i de här hålen, vad har man för rättigheter då?
‒Det är en ordentlig vägskada men det är ingenting där man kan anse att vi som kommun har negligerat eller på något sätt brustit i vår drift, vi gör så gott vi kan.
‒De som kontaktar mig informerar jag om att det är en försäkringsfråga i första hand, och att de får ta det med sitt försäkringsbolag. Vill de så skickar jag ut en skadeanmälan som vår juridiska avdelning sedan får titta på. För om det är så att vi brustit så går vi in och täcker självrisken.
‒Jag har varit i kontakt med sju eller åtta personer som fått punktering på sina bilar. Och det stämde också med vad bärgningen fått i uppdrag med bilar som fått punktering. Vi var väldigt snabbt på plats och skyltade men tyvärr hann några få skador på sina bilar.