Tidigare under måndagen kunde Eskilstuna-Kuriren berätta att svenska handbollsförbundet häver den en månad långa avstängning mot en Guifledare för grovt osportsligt uppträdande mot ett domarpar.
Beslutet fick hela rättskommittén i mellansvenska handbollsförbundet – som delade ut straffet – att ställa sina platser till förfogande.
– På något sätt måste man markera. Svenska Handbollförbundets rättskommitté har inte pratat med någon av oss, utan de har kört sitt beslut rakt av. Så det var droppen som fick bägaren att rinna över, sa Thomas Källbom, sammankallande i rättskommittén på mellansvenska handbollsförbundet.
Och nu svarar svenska handbollsförbundets tävlingschef Ralf Lundberg.
Han är förvånad över rättskommitténs plötsliga avhopp.
– Tråkigt får man säga, men jag förstår dem inte riktigt. Jag tycker att de tar lite väl drastiskt på detta. Tråkigt kan jag stå för, men i övrigt kan jag inte göra någon bedömning, säger han.
Utan en rättskommitté i mellansvenska handbollsförbundet kommer nu dessa ärenden att skickas direkt till svenska handbollsförbundets rättskommitté. Inga problem, menar Lundberg.
– Om vi får ett mellansvenska-ärende finns ju fortfarande riksidrottsnämnden (RIN) kvar. Så man kan se det på olika sätt. Antingen tappar man en instans, eller så spar man in en och kör det direkt från svenska handbollsförbundet till RIN.
Anledningen till att Guifledaren frias av svenska handbollsförbundet förklarar Lundberg med att domarparet inte gav någon indikation på att tränaren uppträdde osportsligt under matchen.
– Om de tycker att en ledare uppträder osportligt eller hånfullt så har de ju verktyg för det i form av gult kort, utvisning eller diskvalifikation och inget av det här förekommer över huvud taget under matchen. Och när det är åtta minuter kvar går den ena domaren av planen, nu är vi fullt medvetna om att det är tjejer på 17 år, men i domarens uppgift handlar det om att styra och ställa om det som händer på planen, säger Lundberg och fortsätter:
– Det hade varit ett helt annat utgångsläge för svenska handbollsförbundets rättskommitté om det hade framgått att de trots exempelvis varning eller utvisning inte fått fason på den här ledaren och domarna själva skrivit en rapport. Om det är ett bra läge att statuera ett exempel? Ja det kanske det hade varit, men det är inte det som rättskommittén har att bedöma. Den här ledaren ska inte behöva bli ett offer, om jag får använda det uttrycket.