Barn- och utbildningsnämndens sammanträden brukar vara en tillställning för de närmast sörjande, med endast ett fåtal om ens några åhörare utöver tjänstemän, fackföreträdare och medierepresentanter.
Tisdagskvällens möte var något helt annat. Delar av det demonstrationståg som tuffat fram genom staden under den tidiga kvällen hade salen Gyllenhjelm som slutdestination.
Det stora antalet föräldrar, elever och andra engagerade som kom till kommunhuset var anledning till att ordförande Maria Antropowa Ehrnfelt (M) hälsade alla välkomna nära en kvart efter utsatt tid. Innan mötet öppnades var det allmänhetens frågestund. Frågorna handlade enbart om skolstrukturutredningen, som politikerna tre timmar senare skulle komma att fatta beslut om.
‒Är det sant att barnen ska bli nedflyttade i en källare på Paulinska? undrade ett av barnen som ställde en fråga.
Hemklassrum kommer eleverna ha på andra ställen i skolan – källarlokalen ska användas som exempelvis tekniksal och för fritidsverksamhet, löd svaret från Maria Antropowa Ehrnfelt.
Även vuxna tog upp Paulinska skolan i sina frågor, exempelvis hur radon på skolan ska hanteras?
‒Jag nåddes också av de ryktena tidigare i höstas och begärde då en radonmätning. Den visar att när fläktsystemet är på så ligger skolan under gränsvärdena, när det är av så ligger man över. Dygnssnittet ligger inom rådande gränser, svarade utbildningschef Tony Lööw och passade på att säga att lokalerna i övrigt anses vara godkända för skolverksamhet.
När allmänhetens frågestund var över, lämnade de flesta åhörarna sammanträdet. När det var dags för själva beslutsärendet var endast 18 utomstående kvar.
Håkan Bertilsson från Strängnäspartiet förklarade tidigt att partiet stödjer majoritetsförslaget – nämligen att skolorna i Länna och Härad, på Fogdön och Tosterön samt högstadiet i Stallarholmen läggs ner och Karinslundsskolan görs om till en F–6-skola.
‒Jag kan aldrig acceptera att större skolor skickar ut pengar till de mindre skolorna som inte klarar sig på egen hand, sa han och syftade på att det endast är kommunens större skolor som får sin budget att gå ihop – en orättvisa, enligt honom, när deras resultat då måste täcka upp underskott på andra enheter.
Oppositionens företrädare framhöll att beslutsunderlaget inte är tillräckligt. KD, MP och V lämnade in ett gemensamt yttrande med frågeställningar de anser måste besvaras innan beslut kan fattas. Exempelvis vill de veta vilken lärartäthet och vilka klasstorlekar som ska uppnås, hur friskolornas ekonomi påverkas och vilka omställningar som behöver göras på de mottagande skolorna.
‒Jag värnar också om alla elever i Strängnäs. Jag har också full respekt för att man inte kan ha svar på alla frågor. Men kan vi inte leverera svar så föräldrarna känner sig trygga... jag är ledsen, men jag kan inte stå bakom det, sa Pia Steensland (KD).
När det var dags för beslut begärdes votering, alltså en öppen omröstning. Det blev sju röster mot fyra – och ett första av tre beslut är därmed fattat för nedläggning, reducering och omstöpning av totalt sex skolor.
[scribble path="/event/2709691/30029"]