Fritidshemmet stängde – 6-årig flicka skickades ut

När Sofia Näslund skulle hämta sin dotter på fritids möttes hon till sin förvåning av en låst dörr och 6-åringen ensam vid en busshållplats vid vägen.

Foto:

Övrigt2017-08-03 06:12

Det började som en helt vanligt fredag men var nära att sluta i en mardröm. Sofia Näslund är lugn när hon återberättar händelserna från fredagen den 21 juli. Hon hade som vanligt åkt från jobbet i Södertälje för att hämta 6-åriga Lillie-Anne från fritids. Klockan var omkring 17.30 när hon svängde in mot Vasaskolan, där fritidshemmet Violen ligger. Då fick hon syn på sin dotter vid vägkanten.

‒När hon såg att jag kom körande klev hon rakt ut i gatan utan att se sig omkring. Tänk om det hade kommit en bil som inte sett henne.

Sofia Näslund frågade dottern varför hon inte var kvar på fritidshemmet.

‒Hon sa att personalen hade sagt åt henne att gå ut och vänta på mig vid busshållplatsen.

Sofia Näslund trodde inte sina öron. Hon parkerade bilen och skyndade till fritidsets entré för att fråga personalen vad som hade gått fel.

‒ Personalen ansvarar för barnen tills de lämnats över till en förälder. Men dörren var låst och lyset var släckt, trots att fritidset stänger klockan 18. Ingen svarade när jag försökte ringa på de nummer som fanns, säger Sofia Näslund.

Eftersom det var en fredagskväll gav hon snart upp försöken att få tag i någon från skolledningen. Hon ville inte göra Lillie-Anne rädd och känna att det var hon som gjort fel, utan åkte hem i stället. Men följade vecka konfronterade hon personalen, som eftersom det är semester inte är fritidshemmets ordinarie personal.

‒De såg ut som frågetecken, de visste inte att det hade hänt, säger Sofia Näslund.

Nästa steg var att kontakta skolans rektor, men eftersom det är semestertider nådde hon enbart den jourhavande rektorn, som lovade undersöka vad som hänt. Därefter skickade hon in ett formellt klagomål till kommunens utbildningskontor.

Det var rätt väg att gå, enligt kommunens tillförordnade utbildningschef Michael Martinsson. Han bekräftar att det just nu pågår en utredning för att ta reda på vad det var som hände den där fredagseftermiddagen, för att förebygga att något liknande skulle kunna hända igen.

‒Fritidshemmen har ett tillsynsansvar. Om man inte har kommit överens om något annat ska inte barnen gå hem själva, säger han.

Utbildningskontoret har varit i kontakt med fritidshemmet och bett att få personalens bild av det som hänt.

‒Den information jag har fått så här långt bekräftar mammans historia. Det är förfärligt och fritidshemmet beklagar att det blev så, säger han.

Exakt vad som gått snett är dock inte fastställt ännu. Det ska utredningen komma fram till, och Michael Martinsson vill inte föregå den.

Utbildningskontorets klagomålsfunktion är till för att fånga upp händelser som den här, som hade kunnat sluta illa, och förebygga att de inträffar igen.

‒All incidentrapportering måste man lära sig av. Efter varje lov görs också utvärderingar i fritisverksamheten för att lära sig hur man kan göra bättre och täppa till eventuella luckor, säger Michael Martinsson.

Så rapporterar du en brist i kommunens skolor och fritidshem

I första hand uppmanar Strängnäs kommun vårdnadshavaren att kontakta barnets närmaste pedagog eller personal. Om det inte löses där ska rektorn eller förskolechefen kontaktas. Därefter finns möjligheten att rapportera synpunkten via ett e-formulär.

Skolinspektionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!