Vid tolvtiden är det ännu lugnt runt moskén. Men det tar inte lång tid innan bilarna fyller parkeringsplatserna längs gatorna i Årby runt om moskén. Besökarna är många, platserna fylls snabbt. Det är snart dags för fredagsbönen i moskén i Årby, den första efter att moskén räddades.
Årbymoskéns församling har runt 2000 medlemmar, men för männen finns det bara 300 platser i lokalen. Idag är det fullt och när man rundar den röda tegelbyggnaden sitter ett femtiotal män utanför på gräsmattan. Genom den vidöppna dörren kan de följa imamen leda fredagsbönen.
Hos kvinnorna, i ett mycket mindre rum i samma byggnad, är lättnaden stor över att moskén räddades. Myriam, en av besökarna som inte vill uppge sitt efternamn, hade hört att förra fredagen skulle vara den sista bönen eftersom moskén hotades av konkurs.
– Jag undrade varför. Vi muslimer, vi ger pengar till moskén varje gång vi kommer hit, säger hon och skakar med huvudet.
Hon är en av de första bland kvinnorna att sätta inne i moskén den här dagen. Sorat Veisi anländer lite senare. Hon hälsar på alla och sätter sig bredvid Myriam. Sorat Veisi har bott i Årby i 14 år och hon kommer till moskén varje fredag.
– Jag blev väldigt ledsen, jag ville gråta när jag hörde att den skulle stänga, säger hon.
Hon är rörd och det hörs lika mycket som det syns. Rösten skakar.
– När det löste sig blev jag så glad. Det är otroligt viktigt för mig att kunna samlas med mina systrar här, mina vänner, säger hon och tackar gud på arabiska.
– Alḥamdulillāh.
De andra platserna är för små, de liknar mer bönlokaler i hyreshus än moskéer. Eftersom grannar anklagar de troende för att vara för högljudda under fredagsbönen accepteras det också färre och färre muslimer inne på lokalerna i staden, och de som kommer försent måste åka hem. Kvinnor har dessutom mindre plats på moskéer eftersom de inte måste be på moskéer på fredagen, i motsats till män som har det som plikt inom religionen.
– Men vi ser att kvinnor är väldigt intresserade och vill komma så vi försöker öka utrymmet för dem, säger Årbymoskéns ordförande, imam Abd al-Haqq Kielan och tillägger:
– Vår ekonomi grundas helt och hållet i insamlingar. Nu när våra skulder är betalda kommer vi att kunna spara och utveckla verksamheten.
Niyaz Hasan, lärare och boende i Årby, kommer också varje fredag till moskén med sin man.
– Jag hörde att den skulle stängas och tyckte att det var tråkigt. Moskén är viktig för oss muslimer, för att vi ska vara tillsammans och be, säger hon och fortsätter:
– Vi ger pengar i en låda och folk köper mycket för att kunna komma hit. Till exempel här, mattan, det är folk som har köpt den, säger hon.
Att en salafistorganisation försökte ta över moskén är inte något allmänt känt hos besökarna. Men Niyaz Hasan är tydlig.
– Jag har själv inte träffat salafister i Eskilstuna men jag har hört talas om dem. Jag försöker undvika dem eftersom jag hatar dem, om jag ska vara ärlig. De säger att man ska be fem gånger om dagen, men det är ens eget ansvar. Man bor i Sverige, som inte är ett muslimskt land, så man kan göra på sitt sätt för att be, exempelvis på morgonen, säger hon.
Och moskén är inte bara till för att be. Där får barnen bland annat lära sig att skriva och tala sitt modersmål arabiska.
– Min dotter som är fem år kan redan läsa två suror (en sura är ett kapitel i koranen, reds.anm.), det är duktigt. Vi kommer hit på lördagar och söndagar också för att läsa koranen, träffa vänner, säger en kvinna som har kommit till kvinnorummet med sina två barn.
När bönen tar slut tar det ett par minuter innan parkeringen är tom igen. Alla har åkt vidare, hemåt eller till jobbet. Vissa jobbar skift och kan därför ha ledigt under fredagar för att utöva sin tro.
– På fredagar är det viktigt att man samlas för att be när man är muslim, så vi behöver moskén, säger en man när han är på väg ut efter fredagsbönen.
Under julledigheter brukar det vara många lediga muslimer som kommer till moskén. Då får inte alla plats, berättar han. Och för kvinnorna gäller problemet året runt i Eskilstuna.
– Det finns en annan moské i staden där vi kvinnor också är välkomna, men det är litet och först till kvarn gäller. När trettio kvinnor har kommit in, stänger de. Därför är Årby moskén otroligt viktig för oss, säger Myriam.