Gränslöst fifflande med alkoholen

Europeiska Unionen är främst ett handelssamarbete som skall ge sådana ekonomiska och politiska fördelar att ingen har något intresse av att börja slåss. Ett fredsprojekt alltså, som också är tänkt att ge oss européer fri rörlighet över gränserna för varor, kapital, tjänster och personer.

Foto:

Övrigt2017-04-03 19:09

De här friheterna fungerar inte alltid. Det är ständigt små och stora gruskorn i maskineriet, men det är förstås värt stora ansträngningar att hitta lösningar jämfört med det stora misslyckandet, nämligen krig. På senare tid har vi sett stora gruskorn, för att inte säga stenbumlingar, i den fria rörligheten för personer.

Till smågruset får vi väl räkna viss friktion i regelverket kring varor, tjänster och kapital. Alla som tillverkar och säljer en vara skall ha lika villkor i hela unionen. Lätt att säga, men då måste man enas om regler för innehåll, säkerhet, konsumentskydd och annat. Det går för det mesta bra, men kan ta tid.

Därtill kommer att enskilda länder vill ha undantag. Som när Sverige förhandlade om medlemskap och sade: vi betraktar inte alkohol som vilken vara som helst, den vill vi ha särskilda regler för. Vi anförde folkhälsan som skäl, fick viss respekt för det och fick behålla ”detaljhandelsmonopolet”; läs Systembolaget.

Men annat fick vi tumma på, som regler för gränshandeln och reklamförbudet. Senare tvingades vi också släppa näthandeln fri.

Det regelverk vi nu har bygger i princip på att man skall betala svensk alkoholskatt på det man köper någon annanstans i EU, om man inte handlar själv och bär in över gränsen. Låter enkel, men här frodas fifflarna. Uppfinningsrikedomen är stor för att hitta kryphål och gå förbi Systembolagets utbud eller priser. Lagstiftaren hinner inte alltid med.

Nu senast kom ändå ett försök att försvåra för de så kallade spritbussarna som låtsas vara turistbussar men i själva verkar är organiserad brottslighet. Regeringen föreslår dubblering av avgifterna för den som försöker föra in alkohol utan klara transportdokument.

Ett danskt företag erbjuder folk som bor på vissa orter i Skåne att köra hem alla sorters alkoholdrycker, också på kvällar och helger. Man har ett uttalat syfte att gå förbi monopolet, men menar att det är inom ramen för nuvarande lag. Än så länge har vi inte sett något försök från regeringen att göra något år det.

En annan fråga som hänger ihop med personers rörlighet över gränsen gäller folk som har för mycket ”innanför västen” när de kör ett fordon av färjan eller över Öresundsbron och inte är införstådda med vår nolltolerans för alkohol i trafiken. MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund) har drivit ett pilotprojekt med alkobommar i några hamnar. Nu föreslår Trafikverket att sådana skall inrättas i tjugotre hamnar och vid Öresundsbron.

Vi får se hur det blir, för det kväver också polisnärvaro.

Maj-Lis Lööw är tidigare statsråd (S) och verksam inom nykterhetsrörelsen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!