Regeringens beslut som omfattar samtliga kommuner i landet fattades i december förra året. Syftet med reformen är att få en mer jämlik simundervisning som också är avgiftsfri. Av de 300 miljoner som regeringen avsatt får Eskilstuna alltså tre miljoner under 2018. Summan kommer att täcka kostnaderna för simundervisning till drygt 1300 sexåringar i Eskilstuna.
– Det är en väldigt välkommen och viktig satsning. Det är många elever i Eskilstuna som inte har någon vattenvana, speciellt i socioekonomiskt svaga hushåll. Så det här blir en bra grund att bygga vidare på inför den ordinarie simundervisningen i årskurs tre, säger Johan Lindeberg, biträdande grundskolechef på barn- och utbildningsförvaltningen.
I Eskilstuna går utbildningen under namnet Vän med vatten och sker vid tre olika tillfällen under sommaren och hösten. Tanken är att barnen ska lära sig hantera sin kropp i vattnet genom att till exempel flyta, doppa huvudet samt hoppa i vattnet från bassängkanten. Den första kursen startar redan nästa vecka och riktar sig till barn som börjar förskoleklass i höst. 300 barn kommer att få plats i den första omgången där anmälan sker via Munktellbadets hemsida (se faktaruta).
Den andra etappen sker under hösten och kommer att bedrivas under antingen vardagkvällar eller helger. I ett tredje steg erbjuds simskolan genom den förskoleklass där barnet går. I och med att förskolan blir skolpliktig i höst kommer simningen att bli en obligatorisk del av undervisningen.
– Det är för att säkerställa att alla sexåringar ska få ta del av detta. Då sker det i förskolans regi med personal som är med till och från Munktellbadet, säger Torbjörn Bergvall.
Simskolan genomförs i samarbete med Eskilstuna simklubb där Björn Gustafsson är styrelsemedlem.
– Barnen kommer att få lära känna och uppleva glädjen med att vara i vatten. Alla övningar vi gör kommer att ta dem små steg närmare att kunna simma. Och jag är övertygad om att det här kommer att bidra till att de snabbare kommer att lära sig simma, säger han.
Förhoppningarna om vad den nya simundervisningen ska leda till är stora.
– Det ska bli riktigt intressant att se vad det här får för effekt om tre år, när dagens sexåringar ska börja den ordinarie simundervisningen i skolan, säger Torbjörn Bergvall.