Halverad inkomst i byggkaoset – butikschefer bedrövade: "Har jättelite kunder"

Butiker uppger att månadsinkomsten halverats sedan ombyggnationen av Kungsgatan drog i gång. Spontanhandeln har försvunnit i byggdammet när kunderna måste göra u-svängar för att hitta till butikerna. – Vi märker att det är färre kvitton i kassan, säger Elina Persson på Teknikmagasinet.

För att komma över gatan måste kunderna gå runt och då försvinner spontanhandeln, menar Elina Persson, på Teknikmagasinet.

För att komma över gatan måste kunderna gå runt och då försvinner spontanhandeln, menar Elina Persson, på Teknikmagasinet.

Foto:

Övrigt2018-06-01 16:58

Ett par som spatserar längs Kungsgatan stannar till. De tittar på grävmaskinerna och gestikulerar. När de upptäcker att de inte kan korsa gatan längre fram vänder de om. Det dunsar i plywoodskivorna som ligger på den tillfälliga trottoaren när de promenerar tillbaka.

Markvärmesystemet på Kungsgatan och Kriebsensgatan ska bytas ut. I gatukorsningen ska även vatten och avloppssystemet bytas och arbetet med att lägga nya plattor längs Kungsgatan har påbörjats. I slutet av nästa år ska allt stå klart och då kommer gatan att se ut som på Kungsgatan gör på andra sidan Fristadstorget.

Men för de butiker och restauranger som ligger längs gatan är ett och ett halvt år lång tid. Butikscheferna har redan märkt konsekvenser av byggkaoset utanför dörren.

– Det har jagat bort kunder. Folk håller för öronen och går förbi, säger Ida Järvinen, butikschef på Carlings i Eskilstuna.

Hon har precis öppnat butiken och står ensam och viker t-shirts i väntan på att någon ska hitta in till klädbutiken från gatan.

– Kommunen vill ju göra Eskilstuna finare. Det är deras jobb och det är positivt men det blir mycket problem under tiden, säger Ida Järvinen.

Butiken My way, ligger vägg i vägg. De berättar att de säljer hälften så mycket i år som samma period förra året.

– Vi har jättelite kunder, säger Wael Alkayal.

Han håller på att damma och drar med fingret längs en hylla.

– Titta, säger han och visar upp ett finger fullt med byggdamm.

Wael Alkayal är bekymrad. Han förlorar tiotusentals kronor i månaden, uppger han. Han har hört sina grannar tala om att lägga ner verksamheten för att det inte går längre och andra berätta att de skär ner på personal.

Den bilden bekräftas av fler längs gatan. Ett av ställena längs gatan har fått dra ned på sina öppettider.

– Det här var dödsstöten för city. Hur har de tänkt sig att vi ska överleva?, säger en av företagarna.

Papas Tapas: Utan uteservering i sommar är det slut med oss

När Elina Persson, butikschef på Teknikmagasinet, kom till jobbet på fredag morgon var ingången till butiken avspärrad. Det är inte första gången hon fått fråga byggarbetarna om hur hon ska ta sig in.

– Ibland har man kliat sig i huvudet och undrat hur de tänkt, säger Elina Persson och fortsätter:

– Vi märker att det är färre kvitton i kassan och det är många kunder som beklagar sig. Den spontana handeln försvinner när folk behöver gå u-svängar för att komma in, säger hon.

Men hon har också märkt hur bygget påverkar Eskilstunas äldre befolkning. Det har hänt att hon sett pensionärer snubbla med sina rullatorer och flera gånger har hon hjälpt personer som har svårt att gå att hitta till rätt butik för att inte behöva vända.

Tvärs över gatan kämpar sig Gun Malmström fram med sin rullator i gruset på den ena av de tillfälliga trottoarerna. Hon har precis köpt en kedja till en blomkruka. När hon stannar till får barnvagnen bakom henne stanna och det uppstår en liten kö medan mamman tråcklar sig förbi pensionären.

– Det är svårt för gamla 83-åringar som jag att ta sig fram. Speciellt när man möter en barnvagn eller någon annan med rullator. Då kommer man ju inte förbi och får stanna, säger Gun Malmström.

I november 2019 ska allt vara klart men hur lång tid delen att lägga plattorna på Kungsgatan tar är svårare att bedöma.

– Vi försöker göra färdigt så fort det går men jag kan inte säga exakt tidpunkt, säger Jan Heldring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!