Hans saliv och dna fanns på hennes hand

Den 85-åriga kvinnan hade precis tagit ut tusen kronor från bankomaten i Fröslunda när rånaren gav sig på henne och försökte rycka av henne pengarna. Men hon var stark, höll emot och det hela slutade med att han bet henne i handen. Det dna som fastnade på hennes hand, är nu ett av åklagarens starkaste bevis mot den 29-årige "Bitrånaren".

När rånaren bet den 85-åriga kvinnan i handen för att komma över hennes pengar fastnade hans saliv och dna på hennes hand. Det visar rättsteknikernas rapport. Detta kan komma att bli ett av åklagarens starkaste bevis mot den nu åtalade misstänkte "Bitrånaren".

När rånaren bet den 85-åriga kvinnan i handen för att komma över hennes pengar fastnade hans saliv och dna på hennes hand. Det visar rättsteknikernas rapport. Detta kan komma att bli ett av åklagarens starkaste bevis mot den nu åtalade misstänkte "Bitrånaren".

Foto: Polisen

Övrigt2018-01-11 17:46

Under ett par dagar i oktober för drygt tre år sedan spred rånaren skräck bland äldre i Fröslunda. Flera pensionärer som gick för att ta ut pengar i Fröslunda centrum eller på Engelbrektsplan drabbades när han gjorde allt för att komma över de pengar de just tagit ut. På torsdagen åtalades mannen som kommit att kallas "Bitrånaren" vid Eskilstuna tingsrätt.

29-åringen åtalas för grov stöld, rån och försök till rån.

En av målsägarna är den då 85-åriga kvinna som den 10 oktober 2014 tog ut tusen kronor från bankomaten på Sturegatan/Engelbrektsplan. Den chockade och överrumplade kvinnan bjöd på oväntat motstånd. När hon inte släppte greppet om pengarna som bankomaten just hade levererat till henne, försökte rånaren bända upp hennes fingrar för att komma över pengarna. När inte heller det hjälpte bet han henne i handen, men tvingades sedan ge upp utan att ha lyckats.

Bettet i kvinnans hand kommer att bli ett av åklagarens starkaste bevis när 29-åringen nu har åtalats.

Kvinnan fördes till sjukhuset där hennes svullna hand röntgades och dna-prover togs. Handen var mycket svullen, delvis också för att hon daskat till rånaren när han försökte göra henne illa. När SKL (Statens Kriminaltekniska Laboratorium) analyserat salivprovet och sökt efter dna, fick man napp.

Sakkunnigutlåtandet därifrån står att läsa i den 150 sidor omfattande förundersökningen om "Bitrånaren" som åklagare Henrik Olin levererade till tingsrätten i Eskilstuna på torsdagsförmiddagen. Slutsats: "Sekret/dna påvisades. Resultaten talar extremt starkt för att sekret/dna kommer från 29-åringen, om man bortser från möjligheten att det kommer från en nära släkting". Det skriver SKL:s forensiker och konstaterar att dna-träffen ligger på grad +4, den starkaste bedömningen på utlåtandeskalan.

Men av förundersökningen framgår att det finns fler uppgifter som enligt åklagaren pekar på 29-åringen.

Det tog inte lång tid efter att övervakningsfilmer och bilder hade publicerats i media, förrän flera olika personer började ringa till polisen och berätta vem "Bitrånaren" sannolikt var. Också nära släktingar till honom hörde av sig och berättade att de med 100 procents säkerhet visste att han var en anhörig. Att han hade haft problem med knark och spelmissbruk och varit allmänt strulig. Flera kunde berätta att han skrivits in på fem veckors vård på ett behandlingshem. Efter två veckor skrev han ut sig själv.

En av de anhöriga berättar i ett förhör hos polisen hur chockad och äcklad han blev när han såg vad familjemedlemmen gjorde mot de gamla vid bankomaterna. Framförallt attacken mot den 85-åriga kvinnan.

Rättsteknikerna har också analyserat bilder på 29-åringen och hans kläder och jämfört bilder från övervakningskameran med bilder som togs på Arlanda när han lämnade landet efter överfallen 2014.

För trots att han hade identifierats efter att övervakningsfilmerna hade publicerats hann han lämna Sverige.

Först vid jultid 2017, drygt tre år efter överfallen, fastnade han i det svenska rättsystemet. Larmklockorna ringde på Arlanda när han tänkte ta sig in i Sverige igen. Har var redan häktad i sin utevaro, men togs nu om hand av polis, åklagare och tingsrätt och häktades igen.

Flera förhör har hållits med 29-åringen efter att han fastnat i Arlandas passkontroll.

Han har nekat till anklagelserna i alla förhör.

I flera förhör svarar han "inga kommentarer" när förhörsledaren ställer frågor.

I andra säger han "Jag tar det vid rättegången". Flera gånger har han också vägrat att godkänna det förhör som man just har genomfört.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!