Här analyseras varje steg på elitspelarnas matcher

Med tolv strategiskt utplacerade antenner och sensorer fästa på spelarnas ryggar har Peter Glas total koll på hur alla rör sig under matcherna.Allt som en del av ett unikt projekt som förbundet håller på med.‒Jag bävar mest för analysarbetet när vi har samlat in all data, säger Peter och skrattar.

Något som sensorerna mäter är vilken fart spelarna håller och hur länge. Som synes är det mestadels låg hastighet men sporadiskt även över 22 kilometer i timmen.

Något som sensorerna mäter är vilken fart spelarna håller och hur länge. Som synes är det mestadels låg hastighet men sporadiskt även över 22 kilometer i timmen.

Foto: Glas Peter

Övrigt2017-03-14 14:45

Mångsysslaren och Guifs och landslagets fystränare säger sig ha varit på väldigt mycket handboll de senaste månaderna – men så värst mycket av själva spelet har han ändå inte hunnit se.

‒Visst hinner jag titta en del men det blir ju ofta att man tittar på dataskärmarna för att se så att allting fungerar som det ska.

Vad innebär då projektet? Det började men att Riksidrottsförbundet hade en pott pengar till forskning och hela summan skulle gå till ett idrottsförbund. Handbollförbundets bidrag "vann" och under hösten drog man igång planeringsarbetet och hann göra några inledande tester i samband med en fyrnationsturnering för damer. Strax före nyår började sedan Peter Glas med insamlandet av data under matcher i Handbollsligan och SHE.

‒All forskning är frivillig så spelarna har alltid rätten att avstå från att vara med om de inte vill. Men annars går det till så att jag kommer till hallen flera timmar i förväg och placerar ut tolv antenner runt planen, tre bakom varje mål och resten på långsidorna. Därefter får spelarna en väst där man fäster en sensor och ett pulsband och med hjälp av detta kan vi mäta allt de gör, förklarar Peter.

‒På skärmarna är varje spelare en cirkel som rör på sig. Så det är lite som Football manager men jag kan inte styra dem. Så det är mer som att titta på när någon annan spelar det ...

Fas ett av projektet pågår till grundserien tar slut i början av april, totalt blir det ungefär ett 30-tal matcher och det innebär väldigt mycket data totalt sett. Något som man därefter ska analysera och bryta ner in i minsta detalj.

‒Första syftet är att kvantifiera vad handboll är. Sånt här har mätts i fotboll och rugby men det är lättare utomhus då du bara behöver gps. Eftersom vi håller till i hallar måste jag ha antennerna till hjälp. De registrerar allt, löpningar, riktningsförändringar och så vidare, säger Peter Glas och fortsätter:

‒ Sedan blir det förstås en prestationsanalys. Man kan undersöka om högintensivt arbete av spelarna verkligen ökar chansen att vinna matcher. Man kan kolla om det behövs förändrade träningsrutiner, man kan se vad som var annorlunda när ett lag drar ifrån i en match, till exempel mängden sprinter eller högintensivt arbete.

Under ett ligamöte i Skjulstahallen häromveckan passade vi på att fotografera Peters arbete. Alla data är dock anonyma på så sätt att det inte ska gå att peka ut enskilda personers resultat.

Projektet är alltså unikt i sitt slag och ett av ytterst få av modell större inom handboll.

‒Det har genomförts två stora studier förut, en i Danmark och en i samband med VM i Qatar. Men de var inte likadana som det vi genomför nu. Vi hyr mätutrustningen till årsskiftet och i sommar är det en del landslagsturneringar. På sikt är det förstås även intressant att mäta skillnaderna på vad som krävs i seriespel jämfört med landslag, säger Peter Glas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!