Engelsk sporting är en gren inom lerduveskytte. Till skillnad från OS-disciplinerna skeet och trap skickas inte duvorna upp i bestämda mönster utan de kan komma i vilka riktningar som helst.
– Det gör att man här har lite mer marginal att missa än i exempelvis skeet där du kan vara borta om du bommar några enstaka skott. I engelsk sporting är runt 90 av 100 eller 180 av 200 duvor ett normalt segerresultat, förklarar Richard som tränar tre gånger i veckan.
Han har dock haft mycket att stå i på sistone, till exempel med att bygga banorna i Hugelsta. 14 stationer ska deltagarna skjuta på över två dagar. Efter 200 duvor får de sex bästa göra upp om medaljerna, då handlar det om ytterligare 25 duvor att pricka.
– Min bästa SM-placering är femma men det var i en annan sportingdisciplin som heter fitasc. Engelsk sporting är inte min bästa gren egentligen, säger Richard Berg.
Under onsdagen var 156 av maxantalet 200 anmälda till mästerskapet.
– SM-rekordet tror jag ligger på 162 deltagare så om vi får några sena tillskott kan vi slå det, tror Richard Berg.
13 av skyttarna är från värdklubben, bland andra före detta basebollprofilen Timo Rajasaari. Det mesta talar ändå för att Berg når den främsta placeringen av hemmahoppen.
– Ja, det bör jag kunna klara. Det finns två–tre motståndare som jag aldrig har slagit och därför blir nog medalj för svårt att nå. Jag är inte riktigt på den nivån, säger han.
Vilka egenskaper krävs för att bli duktig i engelsk sporting?
– Du måste så klart vara väldigt bra på att fokusera och att göra det under lång tid. Dessutom handlar det om att kunna kontrollera nerverna. Särskilt om du får reda på att du ligger bra till och att då kunna hålla sig kvar i toppen.