Hybridgräs inget alternativ på Tunavallen

Under den kommande fotbollssäsongen spelas flera matcher i Allsvenskan och Superettan på hybridgräs. På Tunavallen kommer ett byte av underlaget att ske, dock till en ny konstgräsmatta.

Foto:

Övrigt2019-02-07 07:00

Gamla Ullevi blev första allsvenska arena att byta till det nya gräsalternativet som är en blandning av natur- och konstgräs.

Under 2017 blev därmed IFK Göteborg första allsvenska lag att spela sina hemmamatcher på hybridgräs, något som blev uppskattat bland spelarna. Premiären på nya mattan spelades mot AFC Eskilstuna.

Även Superettans lag fick känna på det nya underlaget då både Örgryte och Gais också har Gamla Ullevi som hemvist.

På Tunavallen i Eskilstuna är det konstgräs. Det är man dock långt ifrån ensam om inför den kommande säsongen. Hela nio av 14 allsvenska lag spelar sina hemmamatcher på konstgräs. Men något byte till det mer miljövänliga hybridgräset är inte aktuellt i Eskilstuna.

– Nej, det är det inte i nuläget, säger Peter Fröjdfeldt, enhetschef på Kultur- och fritidsnämnden i Eskilstuna kommun.

Redan 2017 yttrade sig Kultur- och fritidsnämnden efter en motion på alternativ för konstgräset på kommunens planer. Där meddelade man att resurserna för till exempel en hybridlösning inte fanns. Enligt yttrandet skulle det kosta runt 3,5 miljoner kronor att införa hybridgräs på till exempel Tunavallen. Då tillkommer även en motsvarande kostnad för markarbete.

En annan anledning lär vara att antalet nyttjandetimmar som på en hybridmatta är drygt 500 timmar per år, jämfört med konstgräsets cirka 2500. Den nuvarande mattan på Tunavallen ska dock bytas ut inom en snar framtid, men då till en ny konstgräsmatta.

– Det gör man efter fem, sex år med den typen av underlag. Det handlar om vissa krav och garantier som ska uppfyllas gentemot FIFA:s stadgar.

När kommer bytet att ske?

– Tidigast i sommar eller till nästa säsong, det är ingen jättebrådska. Den 20 februari kommer en lokal grupp sätta sig ner och komma överens om framtida detaljer, säger Fröjdfeldt.

För ett par veckor sedan besiktades Tunavallen av Svenska Fotbollförbundet, där det framkom att arenan behöver uppdateras för att kunna möta de allsvenska kraven.

– Det är ett par ändringar som måste göras för att bli godkänd som allsvensk arena. Det handlar inte om några stora insatser men bland annat måste det till ett antal VIP-platser på arenan, säger Fröjdfeldt.

De senaste åren har allt högre röster höjts i både Sverige och Europa om att konstgräsplanerna borde försvinna. Den nederländska storklubben Ajax vägrar till exempel att låna ut sina spelare till klubbar som huserar på konstgräs på grund av skaderisken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!