Investeringar för 500 miljoner i Strängnäs – VA-taxan höjs kraftigt

Inom 20 år kommer kostnaden för vatten i Sverige ha fördubblats rapporterar Svenskt vatten. I Eskilstuna och Strängnäs kommer en högre vattentaxa märkas tidigare än så. Investeringar för miljontals kronor ska finansieras.

Admir Ibrisevic är VA-chef på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö.

Admir Ibrisevic är VA-chef på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö.

Foto:

Övrigt2018-06-09 17:30

– Situationen är egentligen likadan här som i övriga landet. Vi ser stora investeringsbehov när det gäller vattenverk, reningsverk, förnyelse av ledningsnät inte minst och VA-utbyggnad när nya områden exploateras.

Det säger Admir Ibrisevic som är VA-chef på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö.

I en intervju med TT berättar branschorganisationen Svenskt vatten att VA-anläggningarna i landet står inför enorma investeringsbehov, något som kommer leda till att vattenpriset fördubblas inom 20 år.

En lägesbeskrivning som Admir Ibrisevic instämmer i.

– I Eskilstuna och Strängnäs är det ungefär samma situation. Men mycket tyder på att vi måste göra vissa saker till och med i snabbare takt. Man kan förvänta sig en höjning av taxan på 30 till 50 procent exklusive inflation de kommande fem.

Hur stora investeringar handlar det om?

– Det är ganska stora investeringskostnader förutsatt att vi hinner med allt vi behöver göra kommande fem år. Nästan upp till en miljard i Eskilstuna är inte en överdriven summa och vi pratar om 500 miljoner i Strängnäs kommande fem till åtta år.

– Den förändringen kommer att påverka taxan kommande fem-tio år, det kommer vi definitivt att se, säger Admir Ibrisevic.

Han ger som exempel att både Ekeby reningsverk i Eskilstuna samt reningsverket i Strängnäs behöver byggas om.

– Det handlar om stora investeringar och stora projekt, säger Admir Ibrisevic.

Och det är just med VA-taxor som reinvesteringarna finansieras.

– Om vi ser till våra reningsverk, och de man byggde på 1960- och -70-talet, så finansierades de till stor del med statliga bidrag. Så man har inte haft så jättestora lån och kostnader på VA-sidan. Men allt vi gör i dag finansieras med VA-taxan, säger Admir Ibrisevic.

– När det gäller vatten och avlopp generellt så finansieras alla investeringar med VA-taxan. Investeringar när det gäller vattenverk och reningsverk finansieras med en brukningstaxa som alla som är anslutna till vatten och avlopp är med och betalar. När det gäller utbyggnad finns det något som heter anläggningstaxa som är en engångsavgift, säger Admir Ibrisevic.

Människor har ju betalat de här taxorna under flera år, är det först nu de här investeringsbehoven syns eller har man tidigare skjutit investeringar på framtiden?

– Det har hänt lite både och. En del investeringar har man flyttat fram av olika anledningar. När det gäller kapacitet så ser vi att städerna växer och då måste man matcha den tillväxten och bygga ut vatten- och reningsverk.

För reningsverk finns ytterligare en aspekt som gör att behovet av investeringar nu är stort, berättar Admir Ibrisevic.

– Det handlar om nya krav som kommer från myndigheterna till exempel. Både i Eskilstuna och i Strängnäs. I Eskilstuna har vi fått nytt tillstånd där man skärpt utsläppskraven så att processen som finns i dag inte räcker till. Vi måste bygga ut både i kapacitet när staden växer och förbättra processen med exempelvis nya reningssteg. En sådan resa väntar även i Strängnäs.

För gemene man, hur kommer det här att märkas?

– Vi försöker glesa ut och fördela de här kostnaderna och portionera ut dem under en längre tid så att taxehöjningen, på årsbasis i alla fall, inte slår alldeles för hårt. Men på 5-20 års sikt kan man vänta sig ganska kraftiga höjningar jämfört med i dag.

Samtidigt är det höjningar från låga nivåer menar Admir Ibrisevic.

– Jämför man med andra länder så är vårt vatten billigt. Vi har haft lite tur och så har vi haft en infrastruktur som byggdes på 1960- och -70-talet som vi har kunnat dra nytta av i många, många år. Nu har vi kommit till en fas där vi måste göra ganska stora satsningar för att säkerställa driften framåt i tiden.

Svenskt vatten om taxorna

Branschorganisationen Svenskt vatten kommenterar taxorna:

"Den kommunala brukningsavgiften för vatten och avlopp för en normalvilla är ca 600 kr per månad som ett medelvärde för Sveriges kommuner. Det är en ökning med 3 % jämfört föregående år. Sett till utmaningar och investeringsbehov borde dock höjningen snarare ha varit det dubbla. Anledningen till den begränsade höjningen är främst att de kommunala VA-organisationerna många gånger är små och inte har tillräckliga personella resurser för att genomföra nödvändiga investeringar. I framtiden kommer VA-taxorna med största sannolikhet att öka markant och även bli alltmer känsliga för förändringar i ränteläget."

Källa: Kommentarer till 2018 års taxestatistik, Svenskt vatten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!