På tisdagen avslutades slutpläderingarna i rättegången om de så kallade sommarstugemorden. Dagen därpå, på onsdagen, meddelade tingsrätten sitt första beslut: både Johanna Möller och expojkvännen Mohammad Rajabi var skyldiga till mord och mordförsök på Möllers föräldrar. Johanna Möller ansågs också skyldig till inblandning i mordet på exmaken i augusti 2015. Bevisningen mot de båda åtalade var övertygande skrev tingsrätten och begärde in en rättspsykiatrisk undersökning, så kallad RPU, på båda två.
Samtidigt meddelade tingsrätten att både Möller och Rajabi skulle bli kvar i häktet – och att åklagaren får fortsätta att meddela Möller restriktioner. Det innebär alltså att åklagaren har rätt att förbjuda Möller kontakt med omvärlden. Hon har haft fulla restriktioner under hela häktestiden, men har ändå bland annat med brev, lyckats förmedla sig med omvärlden. Så sent som häromdagen skickade hon brev till sin mamma och ena dotter och hade synpunkter på deras vittnesmål under rättegången.
‒Mycket otrevliga brev, sa åklagare Jessica Wenna, strax innan rättegången avslutades på tisdagen.
Johanna Möller gillar inte tingsrättens beslut och nu har hennes advokat Amanda Hikes överklagat det till Svea Hovrätt.
‒Det saknas risk för att Johanna Möller undanröjer bevis eller på annat sätt försvårar sakens utredning. Målet är redan utrett i ansvarsdelen, skriver Hikes till hovrätten.
Hon skriver också att beslutet om restriktioner innebär betydande integritetsintrång och en stor påfrestning för Johanna Möller.
‒Hon har varit häktad med restriktioner i tio månader. Huvudförhandlingen i tingsrätten är färdig i sak. En häktad person ska inte underkastas mer omfattande inskränkningar i sin frihet är vad som är absolut nödvändigt, skriver Hikes och menar att det saknas tillräckliga skäl att inskränka Johanna Möllers kontakter med omvärlden i detta skede.
Hovrätten får nu fatta beslut om man ska gå på åklagarens, eller försvarets linje.
För övrigt väntar nu de rättspsykiatriska undersökningarna för Johanna Möller och Mohammad Rajabi. Därefter beräknar man att återuppta rättegången första veckan i augusti, då åklagarna ska plädera om vilken påföljd man anser är lämplig, Om de ska dömas till vård eller fängelse och i så fall hur lång tid man finner är lämplig. Därefter ska tingsrätten meddela dom.