Johannes Schmekel till minne

Övrigt2018-01-18 18:06

Agronomie doktorn och förre forskningsdirektören vid Alfa Laval Agri, Johannes Schmekel, har avlidit i Eskilstuna i en ålder av 83 år. Han sörjs närmast av hustrun Eva och tre söner med familjer.

Johannes föddes 1935 i en prästfamilj i Hälsingland. Familjen flyttade till Uppland och Johannes tog studenten i Enköping 1954. Därefter vidtog studier vid Lantbrukshögskolan i Ultuna. Han blev agronom 1960, och disputerade 1972 med avhandlingen "Studies on controlled feeding of roughage to cattle".

Johannes startade sin karriär som amanuens på institutionen för näringsfysiologi. 1964 blev han försöksledare för grovfoderavdelningen vid institutionen för husdjurens utfodring och vård. Där blev han tillsammans med professor Olof Claesson drivande i uppbyggnaden av de nya anläggningarna på Kungsängen. Johannes blev chef för försöksanläggningen, som rönte stort internationellt intresse och bland annat kopierades vid Cornell University i USA.

1970 handplockades Johannes till lantbruksdivisionen vid Alfa Laval som dess forskningschef. Han blev direkt ledande i processen att utveckla divisionen till systemleverantör av hela mjölkproduktionsanläggningar. Detta ledde till bildandet av den egna affärsenheten Agrigruppen 1979 och Johannes blev dess första forskningsdirektör.

Med sitt tidigare akademiska kontaktnät och Alfa Lavals önskan om internationella samarbetsprojekt i ryggen byggde Johannes upp ett omfattande kontaktnät med ledande universitet i Norden, hela Europa, Sovjetunionen, USA, Israel och Nya Zeeland.

Johannes medverkade i många projekt med sitt kunnande om kons anatomi, fysiologi och beteende. Detta ledde bland annat till fysiologiskt anpassade mjölkningssystem, individuellt kontrollerade system för utfodring och avkastningskontroll och dagens managementsystem för mjölkproduktion. Johannes medverkade i datoriseringen av lantbruket och de delprojekt som har lett fram till dagens Volontary Milking System, populärt kallat robotmjölkning.

Som forskningsdirektör utvecklade Johannes även kontakterna med NGOs som FAO, WHO och IDF, International Dairy Federation. Den senare ledde till att han träffade Eva. En kontakt som utvecklade sig till äktenskap 1984. 1988 förvärvade Eva och Johannes Rossviks säteri utanför Eskilstuna. Detta ledde till att Johannes ville trappa ner sitt arbete för Agrigruppen och han övergick till en roll som deltidskonsult.

Johannes var som kollega, medarbetare och uppdragsgivare mycket uppskattad med sin försiktiga framtoning och underfundiga humor. Hans främsta egenskap var förmågan att syntetisera beroendet av olika faktorer som påverkar ett system och dess funktionsduglighet. Johannes kunnande i gränsområdet mellan biologi och teknik var avgörande i många valsituationer.

Det praktiska handlaget i lantbruksarbetet var kanske inte Johannes starkaste sida, men han följde med intresse verksamheten och ägnade mycket tid åt upprustningen av Rossvik och bevarandet av dess historiska och kulturella värden. Vänkretsen var alltid välkommen i det gästfria hemmet och de årliga rådjursjakterna var en återkommande höjdpunkt i tillvaron, där välarrangerad jakt kombinerades med kulinariska upplevelser och glatt umgänge.

2011 byttes det strävsammare lantlivet mot en bekvämare tillvaro i Eskilstuna.

Johannes lämnar efter sig ett unikt livsverk och en stor saknad bland kollegor och vänner. Hans minne lever hos oss och i de produkter han deltog i skapandet av. Vi delar med Eva sorgen i förlusten av en livskamrat och god vän.

Britta och Anders Fagerberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!