Som bekant är musiken i träningspassen lika vanligt förekommande i träningslokalerna runt om i landet som vinterkläder i november. Vi frågade Josefine Lindberg som är gruppträningsansvarig på Actic City i Eskilstuna, hur hon tänker när det gäller musik till träningspassen.
Hennes uppgift handlar om att sätta ihop gruppträningsscheman som är attraktiva för medlemmarna. För det krävs att man har koll på både takt och tempo. Men som instruktör handlar det om så mycket mer.
‒Jag säger alltid att man som instruktör först ska ha övningar där man får ögonkontakt med alla i lokalen, samt att man ska börja med en låt som får igång medlemmarna. Så det gäller att ha bra tryck i musiken direkt och något som många känner igen, säger Josefine Lindberg.
‒Det ska kännas att det är gruppträning för alla våra klasser är också till för alla. Så när jag till exempel leder ett spinningpass kan jag inte köra det 100 procent tufft rakt i genom. Där finns det oftasttvå återhämtningslåtar.
[fakta nr="2"]
Josefine räknar repetitionerna i låtarna och ställer frågan hur många det är i låten som spelas i högtalarna.
‒En, två, tre, fyr, fem, sex, sju, ått, en, två, och så vidare. Du vet, låtarna är ju uppbyggda så, säger hon och fortsätter:
‒Jag använder ofta Icona Pop i mina träningspass, för de är väldigt taktfasta och glada. Sedan har de låtar på tre minuter, tre refränger och de låter väldigt lika varandra.
‒Sedan lär man sig artisterna ganska snabbt, som till exempel Avicii. Lyssnar du på hans musik är låtarna uppbyggda nästan likadant.
[custom-embed script="PGlmcmFtZSBzcmM9Imh0dHBzOi8vZW1iZWQuc3BvdGlmeS5jb20vP3VyaT1zcG90aWZ5JTNBdXNlciUzQXN0cmVuZ25hcyUzQXBsYXlsaXN0JTNBMnZCQklHY3daRDhkVGhRWXhkUUVYMSIgd2lkdGg9IjMwMCIgaGVpZ2h0PSIzODAiIGZyYW1lYm9yZGVyPSIwIiBhbGxvd3RyYW5zcGFyZW5jeT0idHJ1ZSI+PC9pZnJhbWU+"]
Även den musiken som inte spelas på radion just nu kan så klart ge kickar. För Josefine handlar det om att hitta en blandning till passen, mycket från 80- och 90-talet.
‒Om det är ett 55-minuterspass blir det 15 låtar, där minst två ska vara av det radioskrål som körs just nu. Sedan tycker jag det är roligt att hitta några under temat "låtar man glömt att man minns", säger hon och skrattar.
"No limit" med 2 Unlimited är en sådan.
När det är säsong kör jag alltid någon schlagerlåt.
Josefine brukar också välja musik beroende årstid. Men även som nu när tv-programmet "Så mycket bättre" pågår, är de låtarna flitiga inslag i passen.
‒Som nedvarvning spelade jag "Vågorna" med Sabina Ddumba. Låten är perfekt när man sitter på cykeln och ska stretcha, till exempel armarna.
‒Det kanske är lite töntstämpel men jag kör alltid lite jullåtar kring jul men det är såklart inte alla instruktörer som har det. Sedan tar jag också önskemål från våra medlemmar.
‒När det är säsong kör jag alltid någon schlagerlåt. Det är alltid tre minuter långa och mellan refräng två och tre har det alltid en brygga där de tar sats mot den sista refrängen. De låtarna är perfekta för att kräma ur det sista under passet, säger Josefine.
Funkar klassisk musik att gruppträna till?
‒Jag var på en spinningklass för några veckor sedan där de spelade "Phantom of the opera" och den i den låten är det ganska mycket tryck. Då tänkte jag, "det här funkar ju faktiskt". Men bara en i så fall för musiken ska fungera för alla.
Om du väljer några favoriter, vad blir det då?
‒Det är lite pinsamt. Jag försöker ju inte att spela så mycket av dem men Kiss förekommer en hel del. Men det är ju så bra musik. Och sedan försöker jag hoppa över E-type men hans låtar är helt perfekt att spinna till. Scooter och Rammstein är också bra att träna till.
Musiktjänsten Spotify är ett av hennes redskap när hon väljer ut låtar men oftast blir det en kort minnesanteckning i första skedet.
‒Ja, för hör jag någon bra låt någonstans var jag än är, så skriver jag ner den i min mobiltelefon. Det kanske är lite skadat men jag har en lång lista där.
Vilka artister och låtar väljer du inte?
‒Carola och den där "Mikrofonkåt" med September är för utnött.
‒Majoriteten av de jag träffar som pratar om musik vill oftast ha något som de känner igen. Musik med tryck i och någon basgång brukar vara det som de vill ha. För det går ju inte att spela Lars Winnerbäck till spinning, säger Josefine och skrattar.
Hur mycket tid lägger du ner på låtar inför ett pass?
‒Jättemycket, men oftast har jag någon typ av musikbank som jag tar av när jag ska sätta ihop ett pass.
Man blir en bättre människa av att träna.
För Josefines del har det tidigare i livet handlat om badminton men tvingades säga hejdå till sporten på grund av en utsliten höft. Att hon blev instruktör var mer en slump.
‒Jag var föräldraledig och träffade då och då andra mammor som var i samma situation. Till slut sa jag, "Nä, hörni brudar. Vi kan inte sitta här och fika och äta kakor varenda gång vi träffas. Jag frågar dagis, om vi kan låna lokalen till föräldrarkooperativet på kvällar och helger. Så köper vi några hantlar och mattor och lägger upp ett träningsschema". Vi gjorde det och snart var vi uppe i tre pass i veckan.
‒Sedan ringde faktiskt Actic som hade hört om vår tjejgrupp. "Har du lust att komma hit och köra, frågade de mig?" Och kort efter frågade de om jag ville börja jobba här också? "Ja, sa jag" och på den vägen är det.
Vad betyder träningen för dig?
‒Väldigt mycket. Den upptar en väldigt stor del av mitt liv. Man blir en bättre människa av att träna. Man blir en bättre fru, en bättre mamma, en bättre kollega, man blir allt. Och sedan är det skadeförebyggande för vi ska ju ha våra kroppar ett tag till.
‒Men det viktigaste är att man tycker det är kul att träna. Det ska vara lustfyllt, säger Josefine innan hon går in i lokalen och fortsätter med nästa träningsgrupp.
[fakta nr="1"]